Veče Paštrovskih pjesamaPretposlednje veče ovogodišnjeg trećeg budvanskog Književnog festivala “Ćirilicom”, čiji su organizatori, Narodna bilioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, posvećeno je “Paštrovskim pjesmama”.

Riječ je o drugoj knjizi od 15 Paštrovskih pjesama sa CD-om, a izdavači su: Narodna biblioteka Budve i NVO Primorska iz Budve, a urednik i recenzent je etnomuzikolog dr Zlata Marjanović,

Nakon višegodišnjeg predanog i posvećenog rada i ljubavi, konačno je pred nama, nedavno objavljena, druga knjiga “Paštrovskih pjesama” sa CD-om, svojevrsni nastavak slavnog prvijenca, kazao je u uvodnom izlaganju, mr Dušan Medin. On je podsjetio, da je prva knjiga na istu temu,  sa 14 pjesama, objavljena 2011. godine.

Novobjavljena knjiga “Paštrovske pjseme”, sa CD-om, kako je kazao Medin, ima 15 pjesama, od kojih su 12 svadbene, a 3 poslednje, rodoljubive tematike.   Njih su snimili trojica Paštrovića, odlični poznavaoci i interpretatori muzičkog blaga našega kraja, istakao je on. To su, kako je rekao: Vojo Djurov Srzentić, s Brda iznad Petrovca, Jovo Markov Mitrović sa Podlička iznad Svetog Stefana i Željko Nikov Rafailović iz Rafailovića.

Posebnu zahvalnost Medin je uputio dr Zlati Marjanović, enomuzikologu, koja već dugo istražuje, naučno analizira, objavljuje i  obradjuje muzičku tradiciju i tradicionalne obrasce ponašanja, ne samo  paštrovskog, već i cijelog Crnogorskog primorja.

Knjiga “Paštrovskih pjesama”, kao i prva knjiga, zavjetovana je, “za zahvalnost precima, a na dar i sjećanje potomcima, kazao je pored ostalog mr Dušan Medin.

Taj januar 2002. godine, meni je bio ispunjen sa predivnim terenskim radom u mnogim paštrovskim domovima, kazala je etnomuzikolog, dr Zlata Marjanović, pojašnjavajući svoja iskustva prilikom rada na ovom projektu.

Uspjela sam da pronadjem šestoricu Paštrovića u manastiru Reževići i cijelu noć smo proveli uz pjesmu, navela je ona, ističući, da su sve godine istraživanja i saradnje sa ljudima iz Paštrovića, za nju predstavljale dragocjeno iskustvo i zadovoljstvo.

Govoreći o novom CD-u “Paštrovske pjesme”, Marjanovićeva je kazala, da je on rezultat želja, namjera, ali  i  uvjerenja male grupa Paštrovića, da će publikovanje prvog kompakt diska iz 2011- te godine, samo započeti jedan veliki, zahtjevan, dug, ali, veoma dragocjen muzički poduhvat.

Dosljedni sami sebi, svom vidjenju tradicionalne pjesme, ovi sjajni Paštrovići, ponovo su okupljeni 2013. godine, oko ideje da sačuvaju od zaborava, dio svog bogatog nasljedja, pružajući i dalje uvid u čarobni i bogati  svijet, paštrovskog svadbenog pjevanja. Ta godina o meni je jako značajna, jer ponovo ulazim u paštrovske domove i istražujem to blago, tradicionalne muzike Paštrovića, kazala je etnomuzkolog, dr Zlata Marjanović. O radu na ovom značajnom projektu, govorili su i  Željko Rafailović i  Nebojša Ćulafić, dok je dvije pjesme govorio Miloš Boreta.      

  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 11 =