Uz(let) riječi Zorice Joksimović na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja


Na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u utorak, 10. maja od 16 časova biće predstavljena nova knjiga koju je objavila Narodna biblioteka Budve – Uz(let) riječi autorke Zorice Joksimović. O knjizi će na Sajmu govoriti recenzentkinja dr Sofija Kalezić i autorka a promociju će voditi Stanka Stanojević.


Zorica Joksimović je rođena 1963. godine u Ivangradu. Završila je studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Profesorica je Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU „Druga osnovna škola“ u Budvi. Radi više od 30 godina u nastavi. Radila je kao jedan od prvih novinara Radio Budve, a 1990. bila u uredništvu časopisa „Krug”, koji je u Crnoj Gori bio prvi privatni kulturno-informativni magazin.

Autorka je knjige kratkih priča „Od vode i kamena do priče i pričanja – po motivima budvanskih legendi” (Budva, 2015.) koja je prevedena na engleski jezik From water and stone to story and storytelling Budva, 2017. god. objavljena od strane JU Narodna biblioteka Budve i NVO „Talas”, Budva.
Zastupljena je u monografiji proznog stvaralaštva crnogorskih autorki „Minervinim tragom” dr Sofije Kalezić. Priča „Kadmo“ je dio izabranih u Antologiji proznog stvaralaštva crnogorskih književnica dr Sofije Kalezić.

Recezentkinja je knjiga: Grebeni od kostiju Borisa Jovanovića Kastela, zbirke dječije poezije Velimira Ralevića Zubatorepati stvor i Javke iz samoće, zbirke lirskih zapisa Miraša Martinovića Sveska od maslinina lišća i Dan i noć u Butui, romana Bolnica Miša Gaćinovića.

Eseji su joj objavljivani u knjizi o Branki Bogavac – Branka vitez umjetnosti I i II, priređene od strane Jovane Došljak, u Književnim novinama, Tokovima, Vijestima, Monitoru kao i časopisima za njegovanje kulturne baštine Odzivi i Komuna. Objavljuje tekstove na portalu za kulturu i kulturnu baštinu Crne Gore butua.commontenegrina.net.

Suosnivač je NVO Talas, koja se bavi afirmacijom i publikovanjem dječijeg stvaralaštva, kao i razvijanjem medijeske pismenosti kod đece, u sklopu kojeg su organizovane radionice Kreativnog pisanja.
Urednica je zbornika dječijih radova Naši pješčani zapisi, Budva 2018, Bajka je majka 2019. kao i autorka multimedijalnog projekta Riječi i izrazi moga kraja. Učestvuje u mnogim kulturnim međunarodnim projektima (Kulturno–obrazovni međunarodni projekat – Balkan Kids Tube Fest 2021.) U saradnji sa Narodnom bibliotekom Budve, realizovala je projekte Bajka je majka i Čuvajmo narodni jezik, Gumna budvanskog kraja i sl.
Živi i stvara u Budvi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 9 =