Uspješan završetak edukativnog projekta “Arheolab”Edukativni projekat „Arheolab“ – Međunarodna ljetna arheološka škola za đecu, koja je trajala od 1. do 23. avgusta 2019. godine, i bila održavana svakog dana od 9.30 do 13.30 časova u gradskom parku Budve, uspješno je završila sa radom ove godine. Školu je vodila Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola je tradicionalno održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već šestu jubilarnu godinu zaredom.

Ovaj edukativni projekat „Arheolab“ bio je pośećen 246 puta u 20 radnih dana. Polaznici su bila đeca predškolskog i školskog uzrasta iz Crne Gore i inostranstva (u prośeku oko 12 đece na dan). Relizovane su i grupne pośete, pa su školu 7. augusta pośetila đeca iz Javne predškolske ustanove „Ljubica Jovanović – Maše“ iz Budve a 15. i 16. avgusta đeca iz privatne predškolske ustanove „Vini Pu“. Ove godine je školicu posjećivao i đečak sa posebnim potrebama.

Na ovoj školi polaznici su imali priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima. Učestvovali su u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalazili su predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju. Jednostavno rečeno, cilj je bio da đeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

 Rad škole je medijski redovno praćen, kako od strane lokalnog medija RTV Budva i nacionalne RTCG, tako i od strane ostalih medija. U radu škole učestvovali su kao volonteri dvoje studenata arheologije druge godine Filozofskog fakulteta u Beogradu, Teodora Milovanović i Marko Vešović.

Partner na realizaciji ove Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JU Morsko dobro i Turistička organizacija opštine Budva.

(Foto Asja Zec, JU Muzeji i galerije Budve).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 19 =