Tribina posvećena Paštrovićima, Budvi i Mlečanima – istorija, psihologija i nasljeđe – pogled iz drugačijeg ugla

Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve, śutra, u četvrtak, 7. decembra, u 18h, u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Starom gradu organizuje tribinu posvećenu  Paštrovićima, Budvi i Mlečanima – istorija, psihologija i nasljeđe – pogled iz drugačijeg ugla.

Naime, teme kao što su istorija emocija, psihobiografija, etnopsihološka razmatranja, istorija mentaliteta, uloga pojedinačnog i kolektivnog karaktera u istorijskim događajima, pojavama i procesima postepeno osvajaju naučnoistraživački prostor. One zahtjevaju multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup i pred istraživače postavljaju brojne izazove i dileme. Na kojim ideološkim premisama se zasnivala vladavina Presvijetle republike Sv. Marka? Šta je to idealni predak ili demon porekla? Fenomen granice – lične, kolektivne i državne i život u graničnim uslovima. Emocije nekad i sad. Doživljaj života, smrti, časti i smisla – Mlečani, Budvani, Paštrovići. Gdje su tada bile granice prostora i značenja Crne Gore i Mletačke Albanije? Don Krsto Ivanović, pogled preko zidina budvanskog Kaštela ka Serenissimi, ali i pogled s Pijace Sv. Marka prema rodnom gradu… 

Na tribini će o svemu ovome, kao i o mnoštvu drugih tema i fenomena, govoriti dr Srđa Zlopaša, psihijatar i psihoanalitičar iz Budve, i dr Katarina Mitrović, istoričarka s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Moderator će biti mr Dušan Medin, arheolog i istraživač nasljeđa, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj “Bauo”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =