Trg pjesnika – Predstavljena knjiga „Luča Njegoševe noći“ Dimitrija Popovića

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 

U neđelju, 28. jula 2013. godine, na Trgu pjesnika predstavljena je knjiga „Luča Njegoševe noći“ Dimitrija Popovića, poznatog slikara, grafičara, skulptora, umjetničkog kritičara i filozofa. Razgovor sa njim je vodila Božena Jelušić.

 

Trg pjesnika - Dimitrije Popovic i Bozena Jelusic

 

Dimitrije Popović je rođen 4. marta 1951. na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976, u klasi profesora Šime Perića. Za vrijeme boravka u Parizu 1974. upoznaje pariškog kolekcionara gospodina Davriera, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller s umjetnicima Salvadorom Knjiga Luca Njegoseve nociDalijem, Ernstom Fuhsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. U Pforzheimu 1982, Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Vašingtona, organizuju mu zajedničku izložbu grafika s Salvadorom Dalijem. Iste godine, u povodu velikog jubileja “Leonardo a Milano – 1482-1982”, izlaže ciklus crteža „Omaggio a Leonardo“ u milanskoj „Palazzo Sormani“.

Povodom  27. međunarodnog umjetničkog festivala “Due mondi”,  grad Spoleto u kojemu se taj festival održava, organizuje mu izložbu slika, crteža i grafika. U godini jubileja, dvije hiljade godina hrišćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spa – Milano, 2003.

Do sada je priredio 58 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu te sudjelovao na dvije stotine grupnih.

Dobitnik je više od dvadeset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u tridesetak domaćih i svjetskih muzeja i galerija.

Objavio je jedanaest grafičkih mapa, do sada je izašlo šest monografija, a o djelu Dimitrija Popovića snimljeno je sedam filmova.

 

Trg pjesnika - Dimitrije Popovic

 

Božena Jelušić je spisateljica i profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji „Danilo Kišu Budvi. Diplomirala je i magistrirala na katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Bavi se naučnim radom u oblasti teorije književnosti i filma, književnom istorijom Crne Gore, književnom kritikom i esejistikom, te metodikom nastave književnosti. Dobitnica je nacionalne nagrade „Oktoih” za rad u prosvjeti i „Novembarske nagrade” grada Budve, nagrade „Plamen strasti” koju na predlog novinara dodjeljuje kompanija „Gorki list” za posvećenost profesiji. Autorka/koautorka knjiga: „Kako je Budva sanjala Mediteran”, „Iskušavanje filma” (sa suprugom Matom Jelušićem), „Mitsko u Lalićevim romanima”, „Learning to change”, Čitanki od 1-4. razreda za gimnaziju, kolumnistica u dnevnom listu Vijesti. Civilna je aktivistica i dvije decenije je bila predsjednica NVO „Za bolji grad”, koja se borila za očuvanje ambijentalnih vnjednosti i graditeljske mediteranske baštine Budve i njene rivijere.

 

Trg pjesnika - Bozena Jelusic

 

Književno veče na Trgu pjesnika počelo je predstavljanjem Dimitrija Popović i njegove knjige “Luča Njegoševe noći”. Moderator Božena Jelušić je rekla da se Dimitrije Popović u  zadnjoj deceniji naglašeno češće bavi književnim radom i da taj književni rad ide uporedo sa likovnim. Kad se sagleda dosadašnje stvaralaštvo Dimitrija Popovića, može se reći da njegovo interesovanje ide u svim pravcima u kojima lijepe umjetnosti idu, naglašava Jelušić.

Za knjigu “Luča Njegoševe noći”, Božena Jelušić kaže da ona u osnovi ima jednostavnu priču koja se odnosi na umjetnika koji je rodom sa Cetinja. Njegovi inicijali su B S i on se nakon nekoliko decenija vraća u Crnu Goru i želi da u čast 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, napravi pozorišnu predstavu koja ima karakter veličanstvenog performansa. U tri cjeline te knjige, Dimitrije Popović nas provodi kroz jednu viziju umjetničkog djela, koji nastoji da u toj vizuelizaciji, u tom opisu pozorišnog  izvođenja, pronikne u samu suštinu kako ličnosti velikog pjesnika, tako i u njegovu poetsku misao.

Dio razgovora sa Dimitrijem Popovićem o ovoj knjizi možete pogledati u fragmentarnom video zapisu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Posjetioci knjizevne veceri - 1

Posjetioci knjizevne veceri - 2

 

Biografija Dimitrija Popovića preuzeta sa portala www.montenegrina.net
Biografija Božene Jelušić preuzeta iz afiša Grada teatra