Trg pjesnika – Bogić Rakočević

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 

U petak, 26. jula 2013. godine na Trgu pjesnika je predstavljena Antologija crnogorske poezije XX vijeka „Poetika Montenegrina“ autora Bogića Rakočevića. O ovoj Antologiji sa autorom je razgovarala pjesnikinja Svetlana Kalezić Radonjić.

 

Knjizevno vece - Bogic Rakocevic

 

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Rođen je u Mojkovcu 1962. godine.

Poetika Montenegrina - naslovnaDiplomirao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje je pohađao i postdiplomske studije na Odsjeku za književnost.

Bio je sekretar i glavni urednik Književne omladine Crne Gore, urednik književnog programa podgoričkog Doma omladine „Budo Tomović“, organizator i urednik Festivala mladih pjesnika Jugoslavije „Majska rukovanja“ u Titogradu, umjetnički direktor Internacionalnog Televizijskog festivala u Baru i umjetnički direktor međunarodne manifestacije „Ratkovićeve večeri poezije“ u Bijelom Polju.

Prevođen je na: engleski, italijanski, rumunski, bjeloruski, makedonski, francuski, slovenački, ruski, poljski, albanski i njemački jezik.

Zastupljen je u svim važnijim izborima, panoramama i antologijama savremene crnogorske književnosti.

Za književni rad je nagrađivan u zemlji i inostranstvu.

Autor je prve televizijske antologije crnogorske poezije XX vijeka u 30 epizoda.

Živi u Podgorici i radi u Televiziji Crne Gore kao urednik programa.

 

Trg pjesnika - Bogic Rakocevic

 

Svetlana Kalezić  Radonjić je rođena 1980. godine u Podgorici.

Po obrazovanju je doktor književnih nauka, po profesiji asistenkinja na Filozofskom fakultetu  u Nikšiću, po pozivu poetesa koja aktivno objavljuje od svoje petnaeste godine.
Ne pripada nijednom udruženju književnika, ali je član organizacionog odbora Svjetskog festival poezije koji se svake godine održava na Kubi.

Dobitnik je velikog broja književnih nagrada I priznanja među kojima se izdvajaju:
Festival poezije mladih u Kikindi, III nagrada (1997)
Nagrada Limskih večeri poezije (1997)
Književni konkurs “Tolerancija, mir, prijateljstvo”, III nagrada (1998)
Nagrada “Blažo Šćepanović” (2002)
Internacionalna nagrada “Les dix mots de la francophonie” (2002)
Internacionalna nagrada “Nosside”, apsolutni pobjednik, (2003)
Nagrada “Risto Ratković” (2007)
Nagrada “Spasoje Pajo Blagojević” (2008)

Kao posebna izdanja objavila je zbirke poezije:
Iz ugla ruže (1995), Cveće nedeljne samilosti (1997), Pozni dažd (1998), Zauzdati bezdan (2002), El manuscrito del silencio (Havana, 2006 – na španskom jeziku).

Pored pisanja proze, eseja i književne kritike bavi se i rok muzikom.

 

Trg pjesnika - Svetlana Kalezic Radonjic

 

U uvodnom dijelu književne večeri, Bogić Rakočević je govorio o principima kojih se držao prilikom pravljenja izbora autora koji su obuhvaćeni u antologiji “Poetika Montenegrina”. Nekako prirodno, po njegovim riječima, nametnula su se tri kriterijuma ili principa koji su odredili izbor autora. Zastupljeni su autori crnogorskog pjesništva XX vijeka, čije djelo izvire iz crnogorske kulturološke matrice i tradicije, pjesnici koji se sami osjećaju i deklarišu kao dio savremene crnogorske poezije i treći veoma važan kriterijum je kvalitet proznog stvaralaštva tih autora i njihov doprinos u razvoju crnogorskog pjesništva.

Autor Antologije napominje da je ovaj izbor subjektivan i da bi po nekim drugim principima izbor pjesnika vjerovatno bio znatno širi.  Antologiji je prethodio istoimeni TV serijal, koji se sastoji od 30 epizoda. Izdavači antologije “Poetika Montenegrina” su Otvoreni kulturni forum i Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević” sa Cetinja.

Dio razgovora koji je vođen na Trgu pjesnika pogledajte u fragmentarnom video zapisu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS