Trg između crkava – Veče posvećeno Aleksandru SolženjicinuOsmo veče trećeg budvanskog književnog festival “ĆIRILICOM”, čiji su organizatori Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, pod nazivom “Solženjicin, pogled iz XXI vijeka”, bilo je posvećeno Aleksandru Solženjicinu, jednom od najznačajnijih ruskih i svjetskih pisaca XX vijeka, kao i jednom od najvećih kritičara komunističkog sistema i najznačajnijim buntovniku i disidentu.

O velikom piscu, govorio je akademik Siniša Jelušić, ističući, da je Solženjicin, jedan od najznačajnijih autora ruske književnosti XX vijeka.

Pozivajući se na stav Hajriha Bela, professor Jelušić kaže, da je Aleksandar Solženjicin, izvršio prevrat u saznanju, prevrat planetarnog značaja u svim zemljama svijeta.

Poznati lingvista Roman Osipović Jakopson je za Solženjicina rekao, da je prvi savremeni pisac, originalni i veliki. Njegove njige pokazuju, neuporedivi stvaralački spoj elemenata jednog sveobuhvatnog eposa sa tragičnom katarzom is a neskrivenom porukom pripovijedi. Propovijedi, ili poruke, pojasnio je Jelušić, uvijek podrazumijevaju angažovanu misao, tj. rusku filozofsku misao. Jedna od vrlo bitnih poruka Aleksandra Solženjicina, koja ima univerzalno značenje, posebno je bitna za nas u Crnoj Gori, pa i samoj Budvi, jer Solženjicim piše: -Vlast je otrov i mi to znamo hiljadama godina.

Neka niko fizičku vlast ne primjenjuje nad nekim drugima.  Za onoga koji vjeruje da postoji nešto iznad svih nas te zna za svoje granice, vlast još i nije pogibeljna. Pojašnjava profesor Jelušić, citirajući i Stefana Mitrova Ljubišu, koji je kazao: -“Ako smo jači i bolji, Bog je vrh sviju.”

Ako je u vlasti prisutan odredjeni ateistički, ili religiozni momenat, u kome vlast ne postoji sebe same radi, ona ne mora biti pogibeljna. Ali za ljude koji ne znaju za tu višu sferu. A takvih je na žalost najviše, vlast je otrov koja za sobom ostavlja samo leševe. Ništa ih od  njegove zaraue, ne može spasiti. Ovo je jedna od mnoštva poruka u Solženjicinovom djelu, istakao je professor Jelušić, pojašnjavajući da čuveni pisac ima izvanredan smisao da literarno oblikuje, jedne eksplicitne formulacije pogubnosti vlasti. Sigurno je, a to je opšte mišljenje, da Aleksandar Solženjicin spade u jednog od najznačajnijih autora ruske književnosti XX-tog vijeka, kazao je akedemik Jelušić.

Medju najznačajnija njegova djela, kaže on, nalaze se trotomni roman Arhipelag Gulag, deset tomova romana  Crveni točak, roman Jedan dan  Ivana Denisovića, brojne pripovijetke, drame, scenarija i brojna publicistička djela, kazao je pred ostalog u veoma zapaženom predavanju, akademik Siniša Jelušić, javio je budvanski Art press.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − six =