TRE CANNE – Održano književno veče NOVICE ĐURIĆA

 

U organizaciji NIP ART-PRESS iz Budve, u PRESS CENTRU hotela TRE CANNE u Budvi, 17. novembra 2016. godine, održano je književno veče, novinara i  pisca, NOVICE ĐURIĆA iz Podgorice, predsjednika Udruženja književnika Crne Gore (UKCG).

O stvaralačkom i književnom djelu NOVICE ĐURIĆA, govorili su, književnici i književni kritičari,  BUDIMIR DUBAK i ĐORĐE BRUJIĆ, kao i novinar i publicist  RANKO PAVIĆEVIĆ.

budva-knjizevno-vece-novice-djurica-1

– Novica Đurić je decenijama, kontinuirano i uporedo sa novinarstvom, stvarao i objavljivao književna djela, a sem poezije, uspješno se ogleda i u prozi, kazao je, govoreći o novinarskom i književnom djelu Novice Đurića, književnik i književni kritičar Budimir Dubak.

Posebno se osvrćući na pjesničku knjigu “Kosovo majko”, Dubak je pored ostalog kazao, da se Đurić njome pridružuje, impozantnom spisku srpskih pjesnika i njihove poezije, inspirisane vječnom i sudbinskom temom Kosova i Metohije. U naslovu knjige, čitamo još jednu svetu riječ – majka. To dvojstvo, taj dubinski odnos izmedju Kosova i majke, artikulisan je, kao vapaj za onim najsvetijim i najdražim, koje od nas otrže ovozemaljska sila. Ili neumitnost smrti, rekao je Dubak. Pjesnik, kako ističe, ne dijeli ova dva bola, pa se stoga, često ne može razabrati, da li davori za Kosovom, ili za majkom. Isčitavanjem cijele knjige, dolazimo do odgovora. Pjesnički subject, istovremeno i nerazdvojivo oplakuje oboje, kazao je pored ostalog, književnik i književni kritičar Budimir Dubak. On je naglasio, da je, još jedna opsesivna tema Novice Đurića, dječaštvo.

U knjizi “Roman ti pričam”, naslikao ga je, kao prostor, bezgranične ljubavi i sreće. Roditeljska kuća, porodica i prijatelji, u središtu su tog svijeta, istakao je pored ostalog Budimir Dubak.

budva-knjizevno-vece-novice-djurica-2

Književnik i književni kritičar Đorđe Brujić je govoreći posebno o Đurićevim knjigama za djecu kazao između ostalog, da one predstavljaju pravo osvježenje. Za knjigu “Svuda me ima krišom virim”, Brujić kaže, da predstavlja, još jedan poetski krug, koji prati najbolju tradiciju pisanja za djecu, od Zmaja, Desanke Maksimović, Dragana Lukića, Duška Radovića, do Ljubivoja Ršumovića, Dobrice Erića i drugih.

Pored toga što zadovoljava sve  “propisane” zahtjeve, kako bi trebalo da izgleda jedna lijepa i skladna pjesma, poezija za djecu Novice Đurića, iscrtava nove krugove, u kojima se prepoznaje majstorstvo umjetničkog zanata, onaj stepenik više koji odvaja stvarno i transcedentno, pretvarajući sklopove riječi u ljubav, odnosno umjetnost, kazao je pred ostalog Đorđe Brujić.

novica-djuricNOVICA ĐURIĆ je do sada objavio, oko dvadeset knjiga poezije i proze za djecu i odrasle. Zastupljen je u nekoliko antologija, a prevođen je, na italijanski, ruski, bugarski i makedonski jezik.

Dobitnik je Unireksove književne nagrade “Dušan Kostić”, nagrade Udruženja književnika Crne Gore “Marko Miljanov”, odličja “Zlatno pero Rusije” i drugih.

Iz oblasti novinarstva, dobitnik je pored ostalih: Nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore,  novinarske nagrade za životno djelo Saveza novinara Srbije i Crne Gore i drugih. 

Novica Đurić je novinar beogradske Politike. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − 3 =