Tivat – Promovisana knjiga “DON ĐURO – Herbarium 1899” Liberta Slovinića


U utorak, 10. avgusta 2021.godine, u Ljetnjikovcu Buća Luković u Tivtu, održana je promocija knjige “DON ĐURO – Herbarium 1899” Liberta Slovinića. U predstavljanju knjige su učestvovali Željko Šćepanović, Neven Staničić i autor Liberto Slovinić. Moderator promocije bila je Marija Saičić. Organizator promocije je Centar za kulturu Tivat.


Moderator Marija Saičić, u uvodnom dijelu, uputila je pośetioce prezentacije na temu knjige, ističući da se radi o prvom dijelu porodične trilogije. Knjiga prati priču o katoličkom popu, njegovom djetinjstvu, sazrijevanju, formiranju ličnosti i poznoj starosti. Takođe, knjiga govori o mediteranskom duhu, ali i čuva od zaborava ne samo storiju jedne porodice, već i jednog naroda, tradicije, običaja i jezika. Tokom prezentacije, u više navrata, vještim odabirom tekstova, provela je prisutne kroz sadržaj knjige “DON ĐURO – Herbarium 1899”.


Urednik izdanja Željko Šćepanović, napomenuo je da se čitajući knjigu prilično saživio sa likom Don Đura, što je pouzdan znak da se radi o dobrom romanu. Roman se desio u zrelim godinama autora, kada čovjek zna mnogo, ima mudrosti, a često nađe hrabrosti da istraje i stvara, kazao je Šćepanović. Više u video zapisu.


Direktor Centra za kulturu Neven Staničić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je učestvovao u stvaranju ovog djela. Na početku svog izlaganja posebno se osvrnuo na to što je autor u knjizi koristio značaj broj pojmova koji su se nekad upotrebljavali na području Budve i Boke Kotorske, a danas se nažalost sve manje koriste. Nastavak izlaganja u video zapisu.


Autor knjige Liberto Slovinić je upoznao prisutne sa motivima koji su ga inspirisali da se upušti u obiman projekat koji je nazvao porodična trilogija. “Shvatio sam da moji naslednici, malo znaju o precima. Rođeni su poslije njihovog odlaska. Pripovijedao sam im često o njima, ali im je priča uvijek izmicala. Nijesu ih upoznali dok su bili za života”, kazao je Slovinić. Više u video zapisu.


Pośetioci promocije bili su vidno zadovoljni, što su proveli prijatno veče u društvu prijatnih beśednika koji su im na najbolji način približili ovu veoma zanimljivu porodičnu priču u predivnom ambijentu Ljetnjikovca Buća Luković uz odličnu organizaciju Centra za kulturu Tivat.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × three =