Tamo gdje ruže ipak govore


OSVRT NA AUTORSKI KONCERT “ SUB ROSA” ZLATKOVIĆ NINOSLAVE


Autorski koncert  kompozitorke Zlatković Ninoslave  pod nazivom  SUB ROSA, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture Crne Gore, održan je 31. III  2022.  u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Budva.

Sub Rosa ili simbol ćutanja. Povjerljivost? Tajne operacije? Zavjetovanje?

Po riječima autorke, naziv nije slučajno odabran. On sam po sebi predstavlja poruku, odašiljač je bespogovorne ćutnje. Svakako je to publika shvatila. I –prihvatila.

Koncert je trajao 50minuta sa tematski šarolikim programom- od obrada tradicionalnih pjesama, preko improvizacija i meditacija na solo-klaviru, kompozicija za sopran i klavir, pa sve do urbanih  zvukova  modernistički koncipiranih za flautu i klavir. Na programu su bile i dvije književne pjesme autorke (koja se povremeno bavi i pisanjem poezije), a stihove je čitala naratorka Danijela Nikolić uz oštre avangardne harmonije protkane sugestivnim, metaforičkim melodijama na klaviru, a koji su po zamisli autorke izražavali poeziju doprinoseći verbalnom  koloritu.

 Kompozicije Zlatković Ninoslave datiraju iz različitih životnih faza. Pojedine su nastale iz studentskih dana, dok je veći broj kompozicija novijeg datuma.

Flautistkinja Tatjana Krkeljić, prodekanica na Muzičkoj akademiji na Cetinju, nadahnuto je odsvirala tehnički složenu kompoziciju “Plavo,5”  za flautu i klavir, sinhronizujući se svojim pasažima i brzim pokretima sa autorkom na klaviru čiji je muzički materijal  obilovao  prelomljenim ritmičkim figurama, prodžeziranim pokretima i harmonijama  držeći pažnju slušaocu sve vrijeme do završnog durskog akorda. Impresionistički kolorit ove kompozicije na granici raspada u atonalnost briljantno je iznešen iz partiture.

 Sopranistkinja Bojana Pejanović iz Bara je temperamentno i sonorno interpretirala 3 kompozicije iz autorkine Etno-trilogije koja obuhvata crnogorsko tradicionalno stvaralaštvo evocirajući stara vremena sa crnogorskog primorja iz perspektive burne sadašnjice, što je donijelo zanimljivu zvučnu kombinaciju i aranžmansku upakovanost. Dramaturški momenti iz “Primorkinje”, “Kad se pripeh” i ”Na slavu” obilježili su vokalne sposobnosti i kolorature ove mlade sopranistkinje, dajući poseban pečat pjesmama svojim načinom interpretacije.

 Sopranistkinja Danijela Nikolić, dirigentica crkvenog hora Sv. Jevstatije Prevlački u Budvi,  izvela je obradu manje izvođene kosovske pjesme “Žito žnjela” veoma emotivno i dirljivo, gotovo bolnim tonskim koloritom, koji je publici čak istjerao suze. Zanimljiv preokret imala je nakon ove pjesme, kada je  (zahtjevanim) ravnomjernim naratorskim glasom pročitala autorsku poeziju  Ninoslave Zlatković, koje su oslikavale otuđenost čovjeka od drugih, udaljavanje od društva i život dezorijentisanog pojedinca u sadašnjosti.

Između stilski različitih kompozicija, Ninoslava Zlatković je izvodila svoje klavirske kompozicije živopisnim, tehnički, harmonski i ritmički zahtjevnim muzičkim rječnikom koje se u cjelini odlikuju dramatičnim sudarima modernizma sa tonalnim svijetom. Njen tonalni svijet je prepun boja i vrlo je harmoničan, nježan i kontrastan poliritmizovanoj brzoj atonalnoj tematici. Možda se na njega može primjeniti  naziv “Sub rosa”?

Profesorica na Muzičkoj akademiji, Tatjana Krkeljić, primjećuje da su autorski koncerti u Crnoj Gori neophodni jer ih ima u izuzetno malom broju, a posebno su dragocjeni otkad odsjek za kompoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju više ne postoji. “Kreativnost je lična karta jednog umjetnika, ali i društva u kome umjetnik živi i djela, te su autorski koncerti nužno potrebni našem crnogorskom društvu, moramo ih podsticati i njegovati, a kao umjetniku takve vrste čestitam Ninoslavi na nadahnutom radu, zalaganju i uspješnoj, kvalitetnoj kreativnosti”, rekla je  u intervjuu za TV Budva.

 Nevezano za muzičku edukovanost ili pojašnjenja, publika je razumjela poruku autorke.

 “Sub rosa” je snaga tajne ćutanja, zavjetovanje na ćutanje.

Tamo gdje je muzika govor, neka ona govori, a sublimirane poruke ne moramo ni  da shvatamo.

Dovoljno je da ih osjetimo kroz zvuke obojene emocijama.

 I da tako svi skupa ćutimo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + twenty =