Svečano obilježen Dan Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša”

Osnovna škola „Stefan Mitrov Ljubiša” večeras (28.02.2022.) je prigodnim programom svečano obilježila Dan škole. U programu su učestvovali učenici svih razreda, a akcenat je stavljen na veliki jubilej – 200 godina od rođenja književnika i političara Stefana Mitrova Ljubiše.

Foto: portal RTV Budva/M.S.

Nakon intoniranja himne Crne Gore, u izvedbi učenika, prisutnima se obratio vršilac dužnosti direktora škole Novak Ljubanović. On je podsjetio da je OŠ Stefan Mitrov Ljubiša najstarija škola na području Budve, te da je formirana rješenjem Narodnog odbora Opštine Budva 28. septembra 1961. godine. Kako je kazao, Od 1979. škola se nalazi u postojećoj zgradi.

“Danas je to savremena škola koja čuva tradiciju svoga kraja i s poštovanjem se odnosi prema liku i djelu Stefana Mitrova Ljubiše. Dame i gospodo, naša škola proslavljajući 61. godišnjicu postojanja i uspješnog rada, nije samo institucija koja prirodno širi ruke prema djeci pretškolskog uzrasta, sa obavezom suptilnog uključivanja u više nego zahtjevan vaspitno-obrazovni proces, nego je, na izvjestan način, i drugi dom, ambijent koji, i te kako, u burnom periodu sazrijevanja, utiče na formiranje ličnosti mladih ljudi.

Foto: portal RTV Budva/M.S.

“Ona predstavlja podršku u ostvarivanju lijepih želja, ali i zaštitu od svega lošeg što društvo u cjelini može nositi sobom. Naša škola je u tom smislu stabilan, ozbiljan i funkcionalan most prema srednjoškolskom obrazovanju i svemu što mlade ljude čeka u životu”, istakao je, pored ostalog, Ljubanović.

Uslijedio je bogat program u kojem su učestvovali svi učenici od prvaka do polumaturanata. Publika je imala priliku da uživa u lijepim pjesmama, recitacijama, folklornim koreografijama, pozorišnim izvedbama.

Prvaci su izveli pjesmu “Živjela, živjela škola”, a numeru “Budva zove” učenik Petar Marojević i klapa “Primorkinje”.

Prvaci – Živjela, živjela škola
Budva zove

Učenici starijih razreda dali su omaž Ljubiši kroz pozorišnu adaptaciju “Kanjoša Macedonovića”, dok su se đaci, koji su članovi Kulturnog centra “Stara Budva”, predstavili spletom igara.

Kanjoš Macedonović, Foto: portal RTV Budva/M.S.
Folklorni nastupi

Dio programa u kojem učestvuju učenici Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” preuzeli smo sa portala RTV Budva (www.rtvbudva.me)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + thirteen =