Svečano obilježen Dan Druge osnovne škole


Početkom februara 2022. godine, obilježen je Dan Druge osnovne škole. U susret rođendanu škole, organizovano je niz aktivnosti. Posebno treba istaći da je na umjetnički kvalitetan način oslikan hol škole, sa odabirom teme koja je zanimljiva učenicima i karakteristična za ovo podneblje. Izvedene su priredbe za učenike nižih i viših razreda.

Završna svečanost održana je 10. februara, u amfiteatru Akademije znanja. Kako i priliči Danu škole, glavnu riječ su imali učenici, pa je i vođenje istog, njima povjereno. Program su vodili učenici devetog razreda Petra Vujanović i Jug Lajović.

U stilu iskusnih voditelja, Petra i Jug su se obratili prisutnima sljedećim riječima:
“Uvaženi gosti, poštovani roditelji dobrodošli na našu priredbu povodom obilježavanja Dana škole.

Od 365 dana u godini, postoji jedan dan – rođendan, koji je poseban. Rođendan je naše škole.

Veliki umjetnik Pablo Pikaso je rekao: “Dijeljenje je osnovni ključ svakog uspjeha”.

Mi danas dijelimo radost uspjeha: učenika, nastavnika i svih aktera vaspitno-obrazovnog procesa na najkreativniji način. Proslavićemo Dan škole u granici mjere koja nam dozvoljava aktuelna epidemijska situacija.

Program proslave je koncipiran slikom lijepog mozaika stvaralačkog izraza učenika nižih i viših razreda, postignut marljivim radom njihovih nastavnika – mentora.

Himna je svečana pjesma njome ćemo i započeti našu malu svečanost”.

Klapa “Primorkinje”, predvođena profesoricom Katarinom Popović izvela je himnu Crne Gore (snimak u video zapisu).

Nakon izvođenja himne, obratila se vd direktorice Nataša Radonić. “Tokom ove školske godine puno smo postigli zajedno. Posebno sam ponosna na veliku želju svih vas da radimo što bolje i više i učinimo našu školu dobrim mjestom za sve nas. Naša želja je da imamo zadovoljnog učenika, učenika sigurnog u svoje znanje i vještine, da bi mogao pripadati svijetu koji ga okružuje i dati mu svoj doprinos”, istakla je Nataša Radonić. (više u video zapisu).

Predśednik Opštine Marko Carević je govorio o značaju obrazovanja za buduće generacije. Kazao je da i u ovim nepovoljnim vremenima opterećenim kovidom, nastavnici su dali svoj maksimum, kako se ta situacija ne bi negativno odrazila na obrazovanje mladih sugrađana.

Svečano obilježavanje Dana škole nastavljeno je bogatim programom koji se sastojao od recitala, muzičkih izvedbi, dramskih prikaza, plesnih tačaka i folklora. Njihov nastup možete pogledati u fragmentarnom video zapisu pri kraju ovog priloga.

Družina iz I-1 i I-2 savladala je korake iz veoma zahtjevne igre BREJKDENS i podśetila nas na sedamdesete godine prošlog vijeka kad se pojavila ova igra i za kratko vrijeme postala omiljena među mladima. Iako zahtjevna, najmlađi učenici škole su je savladali zahvaljujući radu svojih učitelja: Bojane Ranitović, Nadaline Korać i Predraga Vojvodića.

Učenik I-8 Novak Bubanja je uz pomoć svog učitelja Željka Joksimovića spremio recitaciju pjesme ,,Škola”.

Učenica I-6 Dajana Šahman recitovala je pjesmu “Velik kao dijete”. Njena učiteljica je Milica Nikaljević.

Kako je biti u učionici dočarali su učenici I-7 koje su pripremale njihove učiteljice Svetlana Popović i Jasna Dimitrijević.

Jednu od najljepših paštrovskih pjesama – poskočica, “Primorkinja konja jaše”, izvela je klapa “Primorkinje”, pod dirigentskom palicom prof. Katarine Popović.

Učiteljica Sanja Pantović i učenici III-2 izveli su recital pjesame “Tražim poštovanje”, autora Vladimira Andrića i Dragana Radulovića.

Učenici V 4 Kuljanin Jovana, Kikić Zagorka i Vasilije Miljković izveli su igrokaz “Mudrac”, autora Dejana Aleksića. Učenike je pripremala učiteljica Jovanka Popović.

Učenici VI razreda su nas podśetili na Aleksu Šantića, na njegove čuvene stihove posvećene biseru Jadranskog mora. Mentor profesorica Azra Zajmović.

Druga osnovna škola je za svoj rođendan, od Creative lab-a dobila mural na kojem je prikazan morski svijet, a V-5 je nastupilo kao pravi ,,PODMORSKI RAJ”. Koreografiju pripremila učiteljica Jelena Konatar.

Poetski recital sastavljen od stihova učitelja i pjesnika Zaima Azemovića iz Rožaja i poetskog izraza o Budvi velikog Oskara Daviča, govorili su učenici VI i VIII razreda. Mentor profesorica Zorica Joksimović.

Četvrti razred se školi i Budvi odužio uz igru i pjesmu sa Mićom Vujovićem i numerom ,,Budvo mati moja”. Koreografiju pripremile učiteljice Maja Vujačić i Katica Tadić.

Poetsko-muzički recital “Budva prije sebe rođena” donosi stihove Čeda Vukovića, kao i zanimljivosti iz legende o postanku  našeg grada.

Recital prati koreografija i muzičko izvođenje kompozicija koje su napisali kompozitori Johann Sebastian Bach, Francisco Tarrega i Nino Rota. Na gitari svira učenik Miloš Blagojević. Mentor profesorica Tanja Vujačić.

Učenica IV-4 Daša Torbenko odsvirala je na klaviru i otpjevala pjesmu Uspavanka. Dašina učiteljica je Katica Tadić.

Odjeljenje III-7 izvodi igrokaz ,,MRAK”. Mentor učiteljica Danijela Potpara.

Učenik Nemanja Radulović je odsvirao Mocartovu kompoziciju Turski marš.

Vrline koje krase budvanski kraj i njegovu tradiciju niko nije bolje opisao do Stefan Mitrov Ljubiša u pripovijeci ,,Kanjoš Macedonović”.

Pravičnost, hrabrost, poštenje i odlučnost jesu osobine koje su Kanjoša učinile najljepšim u Veneciji.

Učenici sedmog i osmog razreda izveli su dramski prikaz pripovijetke ,,Kanjoš Macedonović”. Sa učenicima su na realizaciji predstave radile profesorice Nada Simonović i Milena Radović Savić.

Na kraju programa nastupili su učenici koji su izveli splet crnogorskih i primorskih igara. Mentor profesorica Danica Leković Nedović.

Svaku tačku programa, prisutni su pozdravili burnim aplauzom, što je najbolji pokazatelj da su učenici i njihovi mentori vrijedno radili i na pravi način se predstavili velikom broju predstavnika obrazovnih ustanova, privrednih društava, roditelja učenika. Bila je ovo i izvanredna prilika da pośetioci vide da škola nije samo redovna nastava, nego mnogo više od toga, da je to mjesto, đe nastavnici nesebično ulažu svoje znanje i rad da stvore svestranu ličnost, koja će već u peridu osnovne škole prepoznati svoj talenat i buduće zanimanje.


FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS


U pripremi sadržaja za ovaj prilog, učestvovali su nastavnici – mentori kao i uprava Druge osnovne škole.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 2 =