Stari grad – „Dani umjetnika Budve“

 

Znak programa Dani umjetnika Budve

 
 

U poneđeljak 24. juna na Trgu pjesnika počeo je program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi.  Program se realizuje u saradnji Grada teatra sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“.  Tokom ovog programa na Trgu pjesnika će se publici predstaviti neki od najzančajnijih pisaca i publicista koji žive i stvaraju u Budvi, ali i mladi autori koji će imati priliku da po prvi put predstave svoje stvaralaštvo pred domaćom publikom. Razgovore svih sedam dana trajanja programa će voditi Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

Istovremeno ispred zidina Starog grada, na Trgu slikara svoje radove su izložili članovi Udruženja likovnih umjetnika Budve.

 

Program “Dani umjetnika Budve” na Trgu pjesnika, otvorio je Ljubomir Filipović, potpresjednik Opštine Budva. Filipović je naglasio da će lokalna samouprava u narednom periodu podržavati ovakve i slične programe iz oblasti kulture, jer se na taj način ističe otvorenost Budve i prepoznaje grad po kulturnim sadržajima, a ne samo po nekim turističkim karakteristikama kao što su plaža i provod.

 

Ljubomir Filipovic

 

Prve večeri gosti na Trgu pjesnika su bili književni teorietičar i kritičar Božena Jelušić i pisac Dragan Radulović. Razgovor sa Boženom Jelušić je vodila Nina Smailagić.

 

Nina Smailagic

Bozena Jelusic i Nina Smailagic

 

Božena Jelušić je književnica i profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji „Danilo Kiš” u Budvi. Diplomirala je i magistrirala na katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Bavi se naučnim radom u oblasti teorije književnosti i filma, književnom istorijom Crne Gore, književnom kritikom i esejistikom, te metodikom nastave književnosti. Dobitnica je nacionalne nagrade „Oktoih” za rad u prosvjeti i „Novembarske nagrade” grada Budve, nagrade „Plamen strasti” koju na predlog novinara dodjeljuje kompanija „Gorki list” za posvećenost profesiji. Autorka/koautorka knjiga: „Kako je Budva sanjala Mediteran”, „Iskušavanje filma” (sa suprugom Matom Jelušićem), „Mitsko u Lalićevim romanima”, „Learning to change”, Čitanki od 1 -4. razreda za gimnaziju, kolumnistica u dnevnom listu Vijesti. Civilna je aktivistkinja i dvije decenije je bila predsjednica NVO „Za bolji grad”, koja se borila za očuvanje ambijentalnih vrijednosti i graditeljske mediteranske baštine Budve i njene rivijere.

 

Bozena Jelusic

 

Nastup Božene Jelušić na Trgu pjesnika po mnogo čemu se razlikovao od dosadašnjih. Posjetioci ovog mjesta, naviknuti su na njenu ulogu književnog kritičara i moderatora, na njen razgovor sa književnicima na određenu temu ili o određenom djelu, na poziciju onoga ko obrazlaže i pita. Večerašnja uloga je bila sasvim drugačija – razgovor na različite teme a nalazila se u poziciji onoga ko objašnjava i odgovara. Možda sama ta promjena kao i osvrt na razne teme, od kojih su neke tu oko nas, učinile su ovaj nastup veoma zanimljivim i interesantnim. Neke od tema o kojima je govorila Božena Jelušić su: pedagoški rad, istraživanje u oblasti književnosti, proces obrazovanja, kultura čitanja, angažovana književnost, položaj pisaca u društvu, a nije izostao ni kritički osvrt na stvarnost, civilni aktivizam i društvenu odgovornost. Djelovi razgovora se nalaze u video zapisu.

 

Drugi gost na Trgu pjesnika bio je pisac Dragan Radulović. Sa njim je razgovor vodila Jelena Jelušić.

 

Jelena Jelusic

Dragan Radulovic i Jelena Jelusic

 

Dragan Radulović je rođen 1969. godine u Cetinju, inače je Budvanin. Osnovnu školu je pohađao u Budvi, a gimnaziju u Beogradu, gdje je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu. Objavio je zbirku pripovjedaka „Petrifikacija” (2001.), roman „Auschvvitz Cafe” (2003.), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Diznilendu” (2005.), zbirku pripovjedaka „Splav Meduze” (2007.), i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića” (2011.). Predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš” u Budvi. Predsjednik je Matice crnogorske i član crnogorskog PEN centra. Priče su mu prevođene na slovenački, njemački, engleski, italijanski, mađarski, ruski i švedski jezik. Svojom pričom zastupljen je u američkoj antologiji Best European Fiction za 2013. godinu. Dobitnik je nagrade festivala Grad teatar – „Stefan Mitrov Ljubiša” za književno stvaralaštvo 2009. godine.

 

Dragan Radulovic

 

Na početku razgovora Dragan Radulović je govorio o katalogu groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Diznilendu”. Autor ističe da je u knjizi opisan tranzicioni proces i ono što ga je pratilo u Crnoj Gori. Na osnovu velike čitanosti knjige u regionu, Dragan Radulović napominje da je lako zaključiti da opisane pojave i “vitezovi” nemaju lokalni karakter, već je to nešto što je svojstveno većini zemalja u regionu koje su prošle tranzicioni period.

Bilo je riječi i o angažovanoj književnosti za koju Radulović kaže da sam čovjek bira da li će nešto prihvatiti ili ne. Literatura se može pisati sa različitih strana, ali da on smatra da pisac treba da jasno definiše svoju stranu.

U nastavku razgovora Dragan Radulović je govorio i o prisustvu popularne kulture u savremenoj crnogorskoj kulturi, o analizi karaktera koja posebno dolazi do izražaja u drami „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića”, o ličnom iskustvu kao pokretaču ali ne i osnovnoj temi literarnog djela, a na kraju je govorio i o ukupnoj kulturnoj sceni u Crnoj Gori. Dio ovih razgovora se nalazi u video zapisu.

 

Posjetioci na Trgu pjesnika

 

Na Trgu slikara svoje radove su izložili članovi Udruženja likovnih umjetnika Budve.

 

Izlozba slikara - 1

Izlozba slikara - 2

Izlozba slikara - 3

Izlozba slikara - 4

Izlozba slikara - 5

Izlozba slikara - 6

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS SA
TRGA PJESNIKA I TRGA SLIKARA