Stari grad, Citadela – Održan koncert ansambla Halka

 

Scena na Citadeli

 
 

U petak, 12. juna 2015.godine, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, na Citadeli u Starom gradu održan je koncert ansambla Halka.

 

Ansambl Halka

 

Na početku koncerta, pjevač Božo Vrećo predstavio je ansambl Halka, koji osim njega čine gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović.

 

Bozo Vreco - 1

Dino Sukalo

Edvin Hadzic

Adis Sirbubalo

Anes Beglerbegovic

 

Ansambl Halka je osnovan 2013. godine. Muzika koju izvode je nešto novo na EX-YU prostorima. Do sad su objavili dva CD-a. Na prvom albumu, kako su kazali članovi ansambla, nalaze se pjesme koje su vjerne onome što je najbolje u istoriji sevdaha.

Ove pjesme ustvari oslikavaju muziku koju veoma uspješno izvodi ansambl Halka na ogromno zadovoljstvo vremešnije publike, koja se dobro śeća starih dobrih sevdalinki  Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, Omera Pobrića, Safeta Isovića, Himze Polovine… Obrada je napravljena tako, da su pjesme jednako dobro prihvaćene od mlađe publike, koja nije imala prilike da uživa u izvođenju prethodno navedenih velikana sevdaha. Veliko prisustvo mlađe i starije publike na ovom koncertu je savršen primjer da nije presudna vrsta muzike da bi se u njoj uživalo, već njen kvalitet i  način izvođenja. Naravno, kad su sevdalinke u pitanju u izvođenju ansambla Halka, onda su se tu kockice mozaika maksimalno dobro složile.

 

Ansambl Halka - 2

Ansambl Halka - 3

Ansambl Halka - 4

 

Koliko je publika uživala u izvođenju ansambla Halka, može se viđeti na sljedećim fotografijama napravljenim pri kraju koncerta:

 

Ansambl Halka - 5

Ansambl Halka - 6

Ansambl Halka - 7

Ansambl Halka - 8

 

Treba napomenuti da je koncert održan na Citadeli, i da je ovo prvo dešavanje nakon dugogodišnje pauze na ovom predivnom prostoru pogodnom za sve vrste scenskih dešavanja. Ne umanjujući kvalitet ansambla Halka, treba istaći da ovako uspješan koncert ne bi bio doživljen kao takav, da je realizovan na nekom drugom mjestu. Uostalom i sami članovi ansamla su u više navrata kazali da im je veoma inspirativno da nastupaju na ovakvom mjestu. Među publikom je bilo i onih koji su se sa nostalgijom śećali večeri, provedenih na ovom mjestu, uz vrsne glumce i ostale umjetnike sa prostora bivše države. Naravno, bilo je i onih koji su prvi put došli na ovaj prostor i bili oduševljeni ambijentom.

 

Publika - 1

Publika - 2

Publika - 3

Publika - 4

Publika - 5

Publika - 6

 

Organizatoru, Javnoj Ustanovi Muzeji i galerije Budve, pohvale na realizaciji ovog koncerta, sa kojim je postignuto mnogo, a mogao bi biti i osnov za još više. Ljubiteljima muzike obezbijeđen je besplatan koncert, uz učešće kvalitetnog ansambla na prostoru koji se dugo ne koristi, a koji je što bi se reklo, bogom dat za ovakve nastupe. Neka ovo bude podstrek da se postigne još više, odnosno da se konačno ovaj prostor privede pravoj namjeni.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS KONCERTA