Srdelada u organizaciji NVO Feral u Gradskoj kafani hotela Mogren


Peti po redu mediteranski događaj Srdelada 2022, održaće se u neđelju, 19. juna 2022. godine sa početkom u 20.30h u Gradskoj kafani hotela Mogren, a u organizaciji NVO Feral. U muzičkom dijelu programa će nastupiti Gradska muzika Budva i klapa Stari kapetan.

Riječ je o događaju koji promoviše mediteransku, lokalnu kulturu i kuhinju, i podrazumijeva degustaciju raznovrsnih jela čiji je osnovni sastojak srdela. Srdela zauzima istaknuto mjesto u kulturnoj istoriji Budve i Mediterana, a u narodu je poznata kao sirotinjska majka, jer je u vremenima gladi i oskudice bila osnovna prehrambena namirnica. Budvani su srdelu najčešće jeli usoljenu, jer je tako mogla dugo da traje, ali su osmišljavali i raznovrsne recepte da im ne bi dosadila.

Društvo Feral ovim događajem srdelu stavlja na pjedastal mediteranske gastronomije, dajući joj mjesto koje joj pripada. Takođe se akcenat stavlja na lokalnu gastronomiju, namirnice i načine pripreme, koja kao grad i turistička destinacija Budva treba da njeguje zbog autentičnosti i prepoznatljivosti, ali i njegovanja kulturnog nasleđa.

Ustanove, organizacije i firme koje su podržale događaj su Opština Budva, kompanije Rokler i Sanraf, Talas M, brending agencija Unibrend, Turistička organizacija Budve, Komunalno Budva, Akademija znanja, HTP Miločer, HG Budvanska rivijera i hotel Mogren.

Srdelada se održava već četiri godine zaredom (2017. i 2018, 2019. i 2021.) kada je bila dobro posjećena i dobila je pozitivne kritike, kako od mještana, tako i od gostiju, koji su imali priliku da okuse i osjete duh Budve kao autentičnog Mediteranskog mjesta.

NVO Feral je aktivan od 2015. godine i bavi se promocijom mediteranskog kulturnog nasleđa, osnaživanjem lokalne zajednice i podrškom razvoja mladih kroz raznovrsne oblike umjetničkog i kulturnog izražavanja, organizaciju izložbi, predstava, muzičkih događaja i književno-poetskih večeri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =