Spomen dom „Stefan M.Ljubiša“ – Izložba „Mali format –slike, crteži, objekti“

 

 

Izložba „Mali format – slike, crteži, objekti“, je otvorena u srijedu, 8. avgusta 2018. godine, na trgu ispred Ljubišinog spomen doma, uz mini koncert budvanskog ženskog benda „Strenger trio“, kojeg čine Sara Joković (vokal), Sara Vujačič (klavijatura) i Ksenija Gaković (gitara i vokal).

Ispred ustanove JU Muzeji i galerije Budve, publici se obratila Itana Lalović riječima: „Ideja kojom se od samog početka vodimo pri organizovanju ove izložbe je da kroz kolektivnu prezentaciju prikažemo domete jednog broja savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca i omogućimo publici da na jednom mjestu dotakne duh koji prožima domaću likovnu scenu današnjice. Što se tiče koncepcije izložbe, ona je dijelom sažeta u njenom nazivu koji sugeriše manju formu  radova čije su teme prezentovane kroz različita izražajna sredstva. Ono na čemu takođe insistiramo su visoki umjetnički kvaliteti, generacijska raznolikost te izražena kreativnost i istraživački duh. Uz zahvalnost svim umjetnicima s kojima godinama gradimo jedan od mogućih portreta aktuelnog likovnog stvaralaštva u Crnoj Gori, neizmjerno hvala i autorima koji su ove godine prvi put sa nama. Nadamo se da smo prezentovanim izborom zadovoljili njihova očekivanja, ali prije svega očekivanja publike, koja cijelom ovom poduhvatu daje smisao.“

Napominjemo, da po deveti put, JU Muzeji i galerije Budve, u prostoru Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u budvanskom Starom gradu, publici predstavlja izložbu „Mali format – slike, crteži, objekti“. Kao što je to već poznato, namjera izložbe je da predstavi dio savremene crnogorske likovne scene kroz radove manje forme i raznovrsnost izražajnog postupka, a uvažavajući visoke umjetničke kriterijume. Tako su se, prema izboru selektora izložbe slikara Đorđija Bata Boljevića, na ovogodišnjoj prezentaciji našli radovi umjetnika koji su i do sada izlagali: Ratka Odalovića, Nade Kažić, Vasa Nikčevića, Sanje Raonić, Ivanke Vane Prelević, Biljane Keković, Marice Kuznjecov Boljević, Dijane Lazović, Rajka Sušića, Sretena Nikčevića, Tijane Dujović Liščević, Svetlane Dragojević, Miroslava Mira Šukovića, Adina Rastodera i Đorđija Bata Boljevića, ali i radovi stvaralaca koji se prvi put predstavljaju na ovoj izložbi: Krsta Andrijaševića, Ilije Burića, Jovane Vujanović, Vlatke Vujošević i Siniše Radulovića.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − ten =