Specijalna diploma festivala u Negotinu za učenike Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve

 

 

Učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve, učestvovali su na takmičenju u Negotinu, 25-og maja 2018. godine. Riječ je o VEF-u (“Vokalni etno festival mladih”), koji organizuje Kreativno udruženje “Nego” iz Negotina. Predviđen je za đecu i omladinu, koja njeguje tradicionalne zvuke i takmičarskog je karaktera. 

Pod upravom Katarine Popović, učenici iz Budve su dobili specijalnu dimplomu festivala, za očuvanje tradicionalnih tekstova i melodija u obradi. Odlukom žirija posebna diploma za izuzetan doprinos u njegovanju tradicionalne muzike pripala je dirigentici Katarini Popović. Učenici su se takmičili u kategoriji obrada. Pjevali su i svirali pjesme iz Paštrovića i Boke.

Profesorica Katarina Popović, dirigentica kamernog sastava, kazala je da joj je bio izazov pravljenje aranžmana za pjesme iz Paštrovića, za mali kamerni sastav. Sa đecom je uvijek zanimljivo i prijatno raditi, a u ovoj prilici dodatni motiv je bio kako će mladi prihvatiti tradicionalne napjeve. Iznenađujuće dobro, jer iako je tradicionalno, to je za njih potpuno novo, naglasila je profesorica Popović.
Naravno, treba istaći da su mladi svakodnevno pod uticajem raznih vrsta muzike o čijem kvalitetu bi se moglo diskutovati, pa je tim uspjeh veći što su zavoljeli izvođenje ove vrste muzike.  

“Svega ovog ne bi bilo da nam veliku podršku nije dao direktor muzičke škole Nikola Vučković, kao i donator Opština Budva. Veliku zahvalnost dugujem inicijatoru ideje da učenici naše škole počnu da pjevaju i da sviraju tradicionalne napjeve profesorki dr Zlati Marjanović i Dušanu Medinu, na velikoj profesionalnoj i nadasve prijateljskoj podršci. Takođe, zahvaljujem se kolektivu Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve na nesebičnoj podršci”, kazala je Katarina Popović

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + twelve =