Sentido hotel Tara Bečići – Izložba slika i skulptura

 

Sentido hotel Tara - logo

 

U petak, 19. avgusta 2016. godine, u hotelu Sentido – Tara u Bečićima, otvorena je izložba slika i skulptura.

Radove su izložili: Đorđije Bato Boljević, Sandra Đurbuzović, Darko Mandić, Marica Kuznjecov Boljević, Sreten Nikčević, Dijana Lazović, Biljana Keković, Tanja Topuzoska, Vaso Nikčević, Daliborka Kordić Bajrović, Tijana Gordić, Bogdan Musović, Tijana Dujović Liščević, Sanja Raonić, Željko Reljić, Nada Kažić, Adin Rastoder, Miroslav Miro Šuković, Ratko Odalović, Joveta Ljumović, Goran Vitanović i Ivanka Vana Prelević.

Selektor izložbe je Sreten Nikčević, akademski slikar. Postavku izložbe su uradili Sreten Nikčević i Đorđije Bato Boljević, akademski slikar. Izložbu je otvorila Milena Lubarda Marojević, zamjenik direktora JU Grad teatar Budva.

Otvaranje izlozbe

Nakon pozdravnog govora Sretena Nikčevića, izložbu je otvorila i o njenom značaju govorila gospođa Milena Lubarda Marojević. Ona je naglasila važnost izlaganja umjetničkih radova u ovakvom prostoru, jer će biti izloženi pogledima ljudi koji dolaze iz različitih krajeva svijeta, koji imaju različite sklonosti i ukuse, koji se bave različitim profesijama i pripadaju različitim kulturama. Više u video zapisu.

Milena Lubarda Marojevic

VIDEO ZAPIS OTVARANJA IZLOŽBE

art gallery

Kratke biografije učesnika:

ĐORĐIJE BATO BOLJEVIĆ
Rođen 1971. godine u Podgorici. Diplomirao je 1996. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju na odsjeku za grafiku, u klasi prof. Anke Burić. Član je ULUCG-a. Imao je više samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

SANDRA ĐURBUZOVIĆ
Rođena na Cetinju 1965. godine. Diplomirala na Višoj likovnoj školi u Beogradu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn u klasi prof. Mladena Kolobarića, 1992. godine. Članica je ULUCG-a i IFA & NAU of Rusia. Izlagala na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

DARKO MANDIĆ
Darko Mandić rođen je 1965. godine u Sremskoj Mitrovici. Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo, završio na Cetinju u klasi prof. Smaila Karaila. Imao je više samostalnih izložbi i učestvovao je na mnogim grupnim prezentacijama.

MARICA KUZNJECOV BOLJEVIĆ
Rođena je na Cetinju 1972. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, 1995. godine na odsjeku za grafički dizajn, u klasi prof. Mila Grozdanića. Članica je ULUCG-a. Imala je više samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

SRETEN NIKČEVIĆ
Rođen u Nikšiću 1957. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini. Član je ULUCG-a. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

DIJANA LAZOVIĆ
Rođena 1984. godine na Cetinju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Milanu (Italija), u klasi profesora Itala Bresana. Članica je ULUCG-a. Imala je nekoliko samostalnih izložbi i učestvovala na više kolektivnih prezentacija.

BILJANA KEKOVIĆ
Rođena u Podgorici 1970. godine. Diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek slikarstvo i odsjek grafički dizajn. Magistrirala je slikarstvo na istom fakultetu. Članica je ULUCG-a. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

TANJA TOPUZOSKA
Rođena je u Kolašinu 1981. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, 2005. godine na odsjeku za vajarstvo, u klasi prof. Pavla Pejovića. Članica je ULUCG-a. Živi i radi u Kotoru.

VASO NIKČEVIĆ
Rođen 1964. godine u Nikšiću. Diplomirao je slikarstvo 1992 godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Živojina Turinskog. Član je ULUCG-a. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

DALIBORKA KORDIĆ BAJROVIĆ
Rođena u Kotoru 1972. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1996. godine, u klasi profesora Dragana Karadžića. Imala je više samostalnih izložbi i učestvovala je na kolektivnim izložbama.

TIJANA GORDIĆ
Tijana Gordić rođena je 1986. godine u Bijelom Polju. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, slikarski odsjek, u klasi profesora Rajka Todorovića. Tijana radi i živi na Cetinju i članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), od 2010.

BOGDAN MUSOVIĆ
Rođen u Nikšiću, 1941. godine. Završio Umjetničku školu u Herceg Novom i Filozofski fakultet (istorija umjetnosti) u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1984 godine. Član je AICA-e (udruženje međunarodnih likovnih kritičara). Živi i radi u Herceg Novom.

TIJANA DUJOVIĆ LIŠČEVIĆ
Rođena 1964. godine u Podgorici. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku unikatna keramika, u klasi prof. Mirjane Isaković. Magistrirala vajarstvo u klasi Milivoja Babovića FLU na Cetinju. Članica je ULUPUDS-a i ULUCG-a. Imala je više samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

SANJA RAONIĆ
Rođena 07. 7. 1970. godine u Podgorici. Diplomirala je 1995. godine na FLU Cetinje, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Dragana Karadžića. Od 2002. je članica ULCUG-a. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Živi i radi u Podgorici.

ŽELJKO RELJIĆ
Rođen 1976. u Bazelu, Švajcarska. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo u klasi prof. Pavla Pejovića. Magistrirao je na na istom fakultetu u klasi prof. Milivoja Babovića. Član je ULUCG-a. Imao je više samostalnih izložbi i izlagao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

NADA KAŽIĆ
Rođena 1963. godine u Nikšiću. Diplomirala na Višoj pedagoškoj školi u Nikšiću – Likovni odsjek. Članica je ULUCG-a. Imala je više samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

ADIN RASTODER
Rođen u Podgorici 1985. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2010. godine u klasi prof. Pavla Pejovića, odsjek vajarstvo. Član je ULUCG-a. Imao nekoliko samostalnih izložbi i učestvovao па brojnim kolektivnim prezentacijama.

MIROSLAV MIRO ŠUKOVIĆ
Rođen u Bihaću (BiH), 1977. godine. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Živi i radi u Kolašinu. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama.

RATKO ODALOVIĆ
Rođen 1964. godine na Grahovu. Diplomirao je slikarstvo 1990. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Živojina Turinskog, a 1993. kod istog profesora i magistrirao. Član je ULUCG-a. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

JOVETA LJUMOVIĆ
Rođen 1967. godine u Starčevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za vajarstvo, u klasi prof. Pavla Pejovića. Član je ULUCG-a. Imao je više samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

GORAN VITANOVIĆ
Rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a svoje obrazovanje proširio u Solunu. Izlagao je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

IVANKA VANA PRELEVIĆ
Ivanka Vana Prelević je rođena 1965. godine u Podgorici. Diplomirala je 1990. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu magistrirala je 2006. na odsjeku scenografije u klasi prof. Geroslava Zarića. Član je ULUCG-a od 1992. Imala je više samostalnih izložbi, a učestvovala je na brojnim selektovanim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada.

art gallery

U reprezentativnom prostoru hotela Tara, postavljeni su radovi 22 umjetnika – slike, grafike i skulpture. Iako se radi o različitim tehnikama, različitim temama i rukopisima, kompletna izložba predstavlja skladnu cjelinu. Prisutna raznolikost po skoro svim elementima, upravo i čini ovu izložbu interesantnom. Uzimajući u obzir različitu strukturu gostiju u hotelu Tara, koji će je inače najviše pośećivati, sigurno je da će svaki gost u ovoj izložbi pronaći kvalitetan odgovor na dio svojih interesovanje iz ove oblasti.

Na izložbi je zastupljen značajan broj radova. Prikazujemo po jedan rad od svakog autora, redosljedom kako su im navedene biografije, a vama preporučujemo da pośetite hotel “Tara” i vidite izložbu “uživo”.

(zadržite pokazivač miša iznad fotografije
kako bi viđeli ime autora).

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 4

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 5

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 3

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 6

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 7

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 1

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 8

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 9

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 2

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 10

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 11

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 12

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 13

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 14

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 15

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 16

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 17

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 18

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 19

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 20

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 21

Izlozba u hotelu Tara - 2016 - 22

art gallery

Izložba slika i skulptura u hotelu Tara izazvala je veliko interesovanje, a najbolji pokazatelj toga je broj ljubitelja umjetnosti koji je prisustvovao otvaranju. Dio pośetilaca je došao znatno prije otvaranja da bi dobro “analizirao” izložene radove, a nakon otvaranja otpočelo je razgledanje, komentarisanje i naravno druženje autora i ljubitelja likovne umjetnosti. Pogledajte fotografije i video zapis i tako ośetite bar dio atmosfere koja je vladala u predivnom hotelu Tara.

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

Posjetioci - 9

Posjetioci - 10

Posjetioci - 11

Posjetioci - 12

Posjetioci - 13

Posjetioci - 14

Posjetioci - 15

Posjetioci - 16

Posjetioci - 17

Posjetioci - 18

art gallery

Čudno je kako neke okolnosti utiču da se mijenjaju stavovi, da se odstupa od nečeg uobičajenog od nekog nepisanog pravila. U nekom od ranijih priloga sa izložbi organizovanih u ovom hotelu, napisao sam da nije uobičajeno da se nešto šire piše o organizatoru izložbe, ali da je zbog dobre organizacije u ovom hotelu to prosto nemoguće izbjeći. Evo, situacija se i sa ovom izložbom ponavlja, pa izgleda kad je kultura u pitanju, ođe sve nekako postaje uobičajeno što je na drugim mjestima neuobičajeno.

U vremenu kad za kulturu ima sve manje para i razumijevanja, kad kao proizvod toga institucije kulture organizuju sve manje kulturnih događaja, kad se narod sve više udaljava od kulturnih dešavanja ili bolje reći kulturno siromaši, kad se oni koji odlučuju o kulturi pitaju da li je potrebno ulagati u nju kad je tako skupa i veliki potrošač – vjerovatno ne shvatajući da nema ništa skuplje od nekulture, javljaju se i oni svijetli primjeri koji na svu ovu situaciju gledaju sasvim drugačije. Jedan od takvih pozitivnih primjera koji treba da bude putokaz i za druge je Sentido hotel Tara u Bečićima.

Otvaranjem izložbe zaposleni u hotelu Tara, pored turizma – svoje primarne djelatnosti, nastavili su svoju kulturnu misiju započetu prije nekoliko godina. Već smo pisali o ovom hotelu i njihovom pravilnom pogledu na kulturu i odnos kulture i turizma.  Sentido hotel Tara u Bečićima se sve više pozicionira kao društveno odgovorna kompanija. Organizovanjem ovakvih izložbi i drugih kulturnih sadržaja, kompanija kreira jedan sasvim nov imidž u svojoj branši, a sve na zadovoljstvo gostiju hotela i lokalne sredine. Naravno, u hotelu se nijesu ograničili samo na izložbe, već za goste i lokalnu sredinu organizuju i druge vidove kulturnih sadržaja.

Jedna od prednosti ovog hotela u odnosu na ostale je u tome, što raspolažu sa adekvatnim prostorima za kulturne sadržaje. Svakako, taj uslov bi trebalo da ispune i drugi hoteli, pogotovo noviji, ali to je samo jedan od uslova. Onaj najvažniji je da postoji vizija, da se pravilno sagledava potreba za povezivanjem kulture i osnovne djelatnosti kojom se bavi kompanija i prije svega i iznad svega da postoje ljudi koji će to na kvalitetan način sprovesti u djelo. Na početku ovog priloga već je napomenuto da je selektor ove izložbe, kao i izložbi koje su u ovom hotelu organizovane prethodnih godina, Sreten Nikčević, akademski slikar zaposlen u hotelu Tara. Treba li pominjati da je za organizaciju kvalitetne izložbe, najbolja moguća varijanta kad je selektor stručno lice a istovremeno i zaposlen u kompaniji koja organizuje izložbu. To je ona dobitna kombinacija koja daje kvalitet. Dovoljno je bilo na otvaranju izložbe poslušati komentare, kako autora koji su izlagali, tako i pośetilaca izložbe, pa da bude jasno da iza vrhunski organizovane izložbe stoji takođe vrhunski selektor koji nesebično ulaže sebe ne samo u izbor autora, nego i sve ostale elemente vezane za organizaciju. To nije posao, to je ljubav, to se ne radi zbog novca, to se voli. Evo, neka ovo bude primjer za ostale hotele, kako bi bilo dobro, kad bi osim kvalitetnih turističkih radnika imali i stalno zaposlenog iz oblasti kulture, koji će boravak gostima učiniti sadržajnijim i ljepšim.

Dobra organizacija izložbe podrazumijeva i razmjenu iskustava među autorima, kontakte i razgovor autora sa pośetiocima izložbe. Ovaj segment izložbe je jako važan, pa je i u tom dijelu organizator bio na visini zadatka. Na kraju izložbe pripremljen je pravi domaćinski koktel i prijatno druženje autora i pośetilaca nastavljeno je dugo nakon otvaranja. Čestitke svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove kvalitetne izložbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + eight =