Sabrana djela Stefana Mitrova Ljubiše, kritičko izdanje

U neđelju, 4. septembra na književnom festivalu Ćirilicom, u budvanskom Starom gradu od 21 čas, biće riječi o Sabranim djelima Stefana Mitrova Ljubiše, kritičkom izdanju čiji su izdavači JU Narodna biblioteka Budve u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ Beograd.

Sabrana djela Stefana Mitrova Ljubiše čini pet knjiga od kojih su prve tri objavljene: Knjiga 1 (Boj na Visu, Prevodi, Ogledi), Knjiga2 (Pripovijesti crnogorske i primorske) i Knjiga 3 (Pričanja Vuka Dojčevića), dok će preostale dvije: Knjiga 4 (Govori i članci) i Knjiga 5 (Pisma) biti objavljene do kraja godine. O ovom izdanju Sabranih djela govoriće prof. dr Aleksandar Jerkov, akademik Siniša Jelušić i književnik, književni kritičar i izdavač Gojko Božović.
U odjeljku „Umesto predgovora“ u Knjizi prvoj profesor Jerkov na početku navodi: „Čemu novo izdanje sabranih dela Stefana Mitrova Ljubiše i ovaj predpogovor?
Zašto je Stefan Mitrov Ljubiša, i kao pisac i kao istorijska ličnost koja je obeležila čitavo jedno doba, važan i danas? Da li njegova dela danas čitamo pre svega kao spomenike književne istorije, ili su ona važan orijentir i u našem vremenu? Šta posle iskustva modernizma i transformacije tipa kulture znači Ljubišina proza, kakva je pouka njegovog zastupanja narodne imaginacije u književnom stvaralaštvu i narodnog interesa u društvenopolitičkom angažmanu? Odgovori na ovakva pitanja umnogome doprinose da se bolje razume i uspešnije sagleda šta treba da imaju, i šta treba da sačuvaju, narodi koji nisu brojni, ako žele da traju i da sa velike mape sveta ne nestane njihov trag. Njima su potrebna pre svega velika i vredna dela koja učvršćuju oblik samorazumevanja, ono što ljude povezuje i čini zajednicom. Najbolji put nestajanja jedne zajednice vodi kroz to da ona izgubi sposobnost da samoj sebi i drugima predstavi sebe i svoju istoriju. Drastičan primer propadanja je to što se nedavno dešavalo kada su pod stalnim pritiskom vlasti ljudi noću, krišom, menjali ono što piše na grobovima njihovih predaka. Da je svaki čovek u takvom mraku čuo u sebi glas Njegoša, Ljubiše i Marka Miljanova, bolja bi mu se pamet razbudila.“
U slučaju kiše program ćemo realizovati u crkvi Santa Marija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − eighteen =