Pržno – Promocija knjige “Paštrovski almanah”

 

Pastrovici-Budva

 
 

Promocija knjige “Paštrovski almanah” održana je 27. novembra 2014. godine, u hotelu “Maestral” u Pržnu. U predstavljanju Almanaha učestvovali su dr Ivo Armenko, Jelena Đurović i dr Miroslav Luketić.

 

Ucesnici promocije

 

U umjetničkom dijelu programa nastupio je hor “Antivari” iz Bara, koji je na početku i tokom prezentacije izveo više muzičkih numera.

 

Antivari

 

U uvodnom dijelu predstavljanja knjige naglašeno je da je ideja ovog projekta da se periodičnim izdavanjem “Paštrovskog almanaha” osvijetli zaboravljeno, otkrije skriveno i istraži nadolazeće.

 

Prvi učesnik u predstavljanju Paštrovskog almanaha bio je dr Ivo Armenko. Njegov dosadašnji radni vijek vezan je za turizam. Na početku izlaganja, kazao je da se osjeća privilegovanim, jer je jedan od autora čiji se tekstovi nalaze objavljeni u prvom broju Almanaha. Izlaganje Iva Armenka je predstavljalo presjek razvoja turizma u Paštrovićima. U tom razvoju posebno je apostrofirao dva perioda. To je vrijeme prelaska turizma iz individualnog u masovni fenomen, a drugi, današnja situacija u turizmu u kojoj je istakao pozitivne i negativne primjere. Više u video zapisu.

 

Dr Ivo Armenko

 

Jelena Đurović, direktor Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” iz Cetinja, izrazila je zadovoljstvo što može da govori na promociji prvog broja Paštrovskog almanaha, koji je izašao iz štampe povodom 100 godina od početka I Svjetskog rata i 70 godina od oslobođenja Budve. Ma đe da živimo i stvaramo, kazala je Jelena Đurović, uvijek smo vezani za zavičaj i osjećamo odgovornost prema onima koji su nam ostavili bogato nasljeđe. Mjesto odakle potičemo uvijek nas dodatno opterećuje da mu se nijesmo dovoljno odužili i da to nikad nećemo uspjeti, naglasila je Jelena Đurović. Više u video zapisu.

 

Jelena Djurovic

 

Na kraju predstavljanja govorio je dr Miroslav Luketić koji je suizdavač Paštrovskog almanaha i koji je veći dio svog života posvetio izučavanju Paštrovića. U svom osvrtu iznio je podatke vezane za Almanah kao i način njegovog finansiranja. Zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli da se prvi broj Almanaha nađe pred čitaocima. Tu je posebno istakao autore priloga koji su objavljeni u Paštrovskom almanahu, koji su se odrekli bilo kakve nadoknade za njihove priloge. Više u video zapisu.

 

Miroslav Luketic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Predstavljanje “Paštrovskog almanaha” izazvalo je veliko interesovanje, pa je sala hotela “Maestral” bila popunjena.

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5