Promovisan časopisa “Krug mladih” i održan okrugli sto „Mobilnost mladih u Crnoj Gori, izazovi i predsrasude“

 

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih,  u organizaciji NVO „Sedma sila mladih“, JU „Narodna biblioteka Budve“ i Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade Opštine Budva, u utorak 07. avgusta 2018. godine, u prostorijama Omladinskog kluba održana promociju desetog broja časopisa „Krug mladih“ i tim povodom  upriličen okrugli sto na temu „Mobilnost mladih u Crnoj Gori, izazovi i predsrasude“.

O tome zašto je mobilnost mladih u Crnoj Gori na niskom nivou, koji su njeni benefiti, šta je potrebno učiniti kako bi mladi u većoj mjeri koristili programe mobilnosti, da li postoje predrasude kada je mobilnost mladih u pitanju, koji programi mobilnosti postoje kod nas i u svijetu, govorile su Aida Perović Ivanović, predstavnice NVO „Prima“, Milena Šćepanović – NVO „Asocijacija za demokratski prosperitet“ (ZID) i Katarina Vukadinović – Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade Opštine Budva. Utiske sa učešća na nekom od programa mobilnosti iznijele su Sara Slovinić, Jelena Kovačević i Polina Čečina.

Aida Perović Ivanović je kazala da „Prima“ omogućava programe mobilnosti mladima Crne Gore i Evrope, i da u većini slučajeva sarađuju sa organizacijama iz Evrope u okviru programa Erasmus+. Ona je dodala da poslednjih godina u okviru Erazmus+ programa imaju najviše ostvarenih mobilnosti iz Crne Gore tj. mladih koji odlaze u Evropu na omladinske razmjene i treninge, kao i onih koji dolaze kod nas na seminare i obuke na temu nenasilja i antidiskriminacije, seksualno-reproduktivnog zdravlja i ljudskih prava.

Ivanović je pojasnila da je sve to prožeto onim što je osnova Erasmus+ projekta, a to je interkulturalni i interreligijski dijalog, ne bi li kroz lični kontakt spriječili ono što je bio Drugi svjetski rat. „Zbog vrlo trusnog područja mora se još raditi na cilju mobilnosti mladih, iako su, na svu sreću, uglavnom neinficirani boljkama starijih“, kazala je Ivanović.

Milena Šćepanović je naglasila da kada su predrasude u pitanju, roditelji su najveći krivci i to najviše iz straha zbog odlaska djeteta i bojazni da će možda tamo i dugoročno ili trajno ostati. Smatra da se svako može snaći u drugom mjestu, kao i da im je sve potrebno i neophodno obezbijeđeno, tako da nikakvog razloga za brigu nema. Kaže da danas nije vrijeme bez mobilnih telefona i interneta, kao i da je često baš zanimljivije ako se nađemo u situaciji koja je nesvakidašnja, jer su mladi većinom zaboravili na avanture. Kao jedan od najboljih i najpoželjnijih programa izdvaja EVS (European Voluntary Service) za mlade od 18 do 30 godina, koji se može iskoristiti samo jedanput u životu.

Katarina Vukadinović je rekla da u svom iskustvu ima mnogo divnih situacija, poput poznanstva koja traju, ali i da se nauči dosta toga, prije svega strani jezik, najčešće engleski koji svi koriste. „U sertifikatu Youthpass jasno piše koje ste kompetencije stekli, među kojima je i sporazumijevanje, pa su i poslodavci počeli  kod nas da to više cijene i obraćaju pažnju“, kazala je Vukadinović.

Polina Čečina, dugogodišnja volonterka i aktivistkinja iz Tivta, kazala je da se njena iskustva sastoje od desetak treninga i omladinskih razmjena koje je realizovala preko Prime i Erasmus+ projekta i da je naučila mnogo toga, kao i da je shvatila čime bi trebalo u životu da se bavi, između ostalog i koji fakultet da upiše. Kaže da je dosta naučila o socijalnom preduzetništvu za mlade, filmu, izbjeglicama, kao i da su je mnoge druge teme zainteresovale…

Učenica Sara Slovinić iz Budve smatra da njeni vršnjaci i mladi sugrađani nijesu dovoljno aktivni, te ističe da nemaju pozitivno mišljenje o razmjenama, ali najviše zbog toga što nijesu ni upućeni na pravi način u sadržaje koji im se nude.

Međunarodni dan mladih obilježava se na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja je 1999. godine u svojoj rezoluciji prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih. Prvi put obilježen 2000. godine, ovaj dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Časopis „Krug mladih“ izdaje NVO „Sedma sila mladih“ koja u saradnji sa JU „Narodna biblioteka Budve“ organizuju radionice novinarskog i kreativnog pisanja. Deseti broj časopisa podržalo je Ministarstvo sporta Crne Gore na osnovu Konkursa za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2018. godini. Sponzori časopisa i portala su Turistička organizacije Budve i druga javna preduzeća i firme.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 16 =