Promocija zbirke izabranih pjesama Stanke Rađenović Stanojević


U organizaciji Narodne biblioteke Budve u utorak, 12. decembra sa početkom u 19 časova biće organizovana promocija zbirke izabranih pjesama “Latice lotosa” Stanke Rađenović Stanojević koju je objavilo Hrvatsko književno društvo, a koja je nagrađena “Književnim perom”, nagradom za knjigu godine ovog izdavača. O poeziji će govoriti urednik i recenzent Valerio Orlić, književna kritičarka mr Zora Jestrović, zatim umjetnica Jelena Papović, novinarka i direktorica RTV Budva Iva Bajković, a program će voditi novinarka Dušica Vugdelić.

Stanka Rađenović Stanojević rođena je 1977. na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, “Ratkovićeve večeri poezije”, “Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, “Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije – “Trgni se! Poezija” , “Festival poezije mladih” – Vrbas, “Prvi regionalni pjesnički susreti” – Brčko, festival POLIP, Priština, međunarodni festival- Mojkovac, međunarodni susret Petar Kanavelić i Korčula, te riječkog međunarodnog festivala Dani prijatelja knjige itd. Takođe, dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik i objavljivane u relevantnim štampanim časopisima, kao i u mnogim elektronskim časopisima i web portalima.

Objavila je sljedeće pjesničke zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)”, Međurepublička zajednica za kulturno-prosvjetnu djelatnost, Pljevlja,1998. godine; “Pjesme” 2003. za koju je dobila nagradu “Spasoje Pajo Blagojević”, takođe Međurepublička zajednica; “Tajna polomljenih sitnica”, Gligorije Dijak, 2012; koautorska zbirka sa još tri pjesnikinje “Personalni karusel”, Narodna biblioteka Budve, 2017; “Karneval u Amnionu”, Narodna biblioteka Budve, 2020, “Amputirani kosmos”, Liberland, Beograd 2021. i Latice lotosa, izbor, HKD, 2023. Zastupljena je u antologiji “Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj ove vrste u Crnoj Gori, u književnoj esejistici “U zapisanom je sigurnost” Zore Jestrović i drugim književnim osvrtima.

U recenziji za zbirku izabranih pjesama “Latice lotosa”, urednik Valerio Orlić bilježi: “Pjesnički glasi i proplamsaji Stanke Rađenović Stanojević vječito su treperenje i suglasje u svemiru. Snažni metafizički izrazi i previranja iz kojih neiscrpno isijava kristalna čistoća riječi, daju ovim stihovima visoku poetsku vrijednost… Zbirka izabranih pjesama “Latice lotosa” upečatljiv je znak jednog pjesničkog glasa koji se zvonko čuje u tišini sobe i u tišini svemira.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − 3 =