Promocija knjige prikaza, eseja i ogleda “Od riječi do knjige” Jovanke Vukanović

 

Promocija knjige prikaza, eseja i ogleda “Od riječi do knjige” istaknute pjesnikinje i književne kritičarke Jovanke Vukanović biće održana u petak 3. februara, u 19 časova, u holu Akademije znanja u organizaciji Narodne biblioteke Budve. Na promociji će pored autorke govoriti pjesnikinja i izdavač Sonja Živaljević i mr Gorčin (Slađan) Blagojević.

Knjiga obuhvata više od 50 kritičkih tekstova Jovanke Vukanović i zapažanja o relevantnim stvaraocima iz crnogorske, srpske, hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti.

Jovanka Vukanović je rođena 1948. u Plavnu kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru – Odsjek za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Do sada je objavila pet zbirki pjesama(“Prostorne vertikale” 1974, “Ko te za kuću pita” 1979, “Pogrešno tretirani slučajevi” 1989, “Otići” 2012. i “Prolaznici” 2019) kao i dvije knjige eseja i prikaza (“Vrijeme stiha”1982. i “Naslovi” 2008), te i prvu antologiju u kojoj su sabrane pjesnikinje objavljenu 2017. godine pod nazivom “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”. Živi u Podgorici.

U uvodnoj noti, svojevrsnom kratkom predgovoru, autorka ističe: Bez sumnje, u Crnoj Gori stasava generacija pisaca koji će, sudeći  prema onome što su nagovijestili, a jedan broj se i ozbiljno stvaralački potvrdio, zavrijediti konzistentniji i cjelovitiji prilaz književne kritike. Kriterijumi kojima sam se rukovodila  pri odabiru autora , odnosno njihovih djela, bio je prvenstveno – kvalitet, bilo da je upućivao na dosljedni nastavak tradicijskih provjerenih vrijednosti ili je, pak, iskazivao određene inovacije u poetici i filozofiji dotičnih autora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =