Promocija knjige eseja „Uz(let) riječi“ Zorice Joksimović

 

U okviru programa proslave Dana opštine Budva, u poneđeljak, 14. novembra 2022. godine, u 19 sati, biće  predstavljena knjiga eseja „Uz(let) riječi“ autorke Zorice Joksimović, koju je objavila Narodna biblioteka Budve. O knjizi će u holu Akademije znanja govoriti: recenzentkinja dr Sofija Kalezić, književnik Miraš Martinović, likovna umjetnica Sandra Đurbuzović i autorka.

Autorka Zorica Joksimović je u poetski nadahnutom Uvodniku pored ostalog zapisala i sljedeće: „Istinom glasnorječe svi oni koji u svom vremenu gledaju kroz pukotine istorije i stvaraju Riječi posebnog svjedočenja, o životu i o njegovim vrijednostima, oni sa najtananijim skepticizmom svoje vjere. Oni koji su ogledala i putokazi na putu brojnih mjesečevih mijena. Pronaći smislenost u vremenu svog stvaralaštva je imati komunikaciju sa čovjekom, vremenom življenja i sa samim sobom. To je ono svetrojstvo, koje u nama potiče biće na stvaralački čin. Onaj izraz koji nadživjeće svog stvaraoca.“

Zorica Joksimović je rođena 1963. godine u Ivangradu. Završila je studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Profesorica je Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU „Druga osnovna škola“ u Budvi. Radi više od 30 godina u nastavi. Radila je kao jedan od prvih novinara Radio Budve, a 1990. bila u uredništvu časopisa „Krug”, koji je u Crnoj Gori bio prvi privatni kulturno-informativni magazin.
Autorka je knjige kratkih priča „Od vode i kamena do priče i pričanja – po motivima budvanskih legendi” (Budva, 2015.) koja je prevedena na engleski jezik From water and stone to story and storytelling Budva, 2017. god. objavljena od strane JU Narodna biblioteka Budve i NVO „Talas”, Budva.
Zastupljena je u monografiji proznog stvaralaštva crnogorskih autorki „Minervinim tragom” dr Sofije Kalezić. Priča „Kadmo“ je dio izabranih u Antologiji proznog stvaralaštva crnogorskih književnica dr Sofije Kalezić.
Recezentkinja je knjiga: Grebeni od kostiju Borisa Jovanovića Kastela, zbirki dječije poezije Velimira Ralevića Zubatorepati stvor i Javke iz samoće, zbirki lirskih zapisa Miraša Martinovića Sveska od maslinina lišća i Dan i noć u Butui, romana Bolnica Miša Gaćinovića.
Eseji su joj objavljivani u knjizi o Branki Bogavac – Branka vitez umjetnosti I i II, priređene od strane Jovane Došljak, u Književnim novinama, Tokovima, Vijestima, Monitoru kao i časopisima za njegovanje kulturne baštine Odzivi i Komuna. Objavljuje tekstove na portalima za kulturu i kulturnu baštinu Crne Gore Butua.com i Montenegrina.net.
Suosnivač je NVO Talas, koja se bavi afirmacijom i publikovanjem dječijeg stvaralaštva, kao i razvijanjem medijeske pismenosti kod đece, u čijem su cilju organizovane radionice Kreativnog pisanja.
Urednica je zbornika đečijih radova Naši pješčani zapisi, Budva 2018, Bajka je majka 2019. kao i autorka multimedijalnog projekta Riječi i izrazi moga kraja. Učestvuje u mnogim kulturnim međunarodnim projektima (Kulturno–obrazovni međunarodni projekat – Balkan Kids Tube Fest 2021.) U saradnji sa Narodnom bibliotekom Budve, realizovala je projekte Bajka je majka, Čuvajmo narodni jezik, Gumna budvanskog kraja i sl.
Živi i stvara u Budvi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 4 =