Promocija knjiga izdavačke kuće „Agape” pod nazivom „Traganje za smislom”

 

U utorak, 23. avgusta  2022. godine, u 19 časova i 30 minuta u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biće organizovana promocija knjiga izdavačke kuće „Agape” pod nazivom „Traganje za smislom”.

Na promociji će govoriti Aleksandra Ninković Tašić i Aleksandar Gajšek.

Aleksandra Ninković Tašić (Beograd, 3. maj 1978) srpski je publicista, predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Najvažnija njena višegodišnja aktivnost je rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i djelo Mihajla Pupina u čitavom svijetu. Preko 30.000 dokumenata, od kojih su mnoga po prvi put dostupna javnosti, čine najveću arhivu posvećenu Mihajlu Pupinu, a ona je izvorište aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju i čuvanje Pupinovog djela, ali i istorije srpske nauke.

Autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu u okviru koga je postavila prvi virtuelni muzej koji predstavlja jedno naučno i kulturno nasleđe u svetu- Pupinov virtuelni muzej. Autor je šest izložbi, organizator je više stotina predavanja i tribina u čitavoj Srbiji, ali i Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Mađarskoj. Autor je velike izložbe i monografije o Pupinu – Od fizičke ka duhovnoj realnosti, koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda – onaj o dužini trajanja postavke, ali i o posećenosti, sa preko 200.000 posetilaca. Priredila je u saradnji sa SANU i Maticom srpskom dva izdanja Pupinove autobiografije. Autor je izložbe „Žene u Prvom svetskom ratu” u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti novembra 2014. godine. Postavka je nastala kao deo obeležavanja stogodišnjice početka Velikog rata. Izložba je posle Beograda organizovana i u drugim srpskim gradovima: Loznici, Šapcu.

 

Aleksandar Gajšek je rođen 1973. godine u Beogradu. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju, a potom i Fakultet političkih nauka u Beogradu, novinarsko-komunikološki smjer. Kao stipendista IREKS-a specijalizirao je „novinarstvo u elektronskim medijima”.

Na audiciji RTV Politika 1995. godine primljen je na mesto spikera informativnog programa. Na Radio-televiziju Studio B, prelazi 1997, gde osim kao voditelj Vesti u 19 i 22, počinje da radi i kao novinar. Autor je emisija „Moja slika sveta”, „Spoznaja” i serijala „Agape”, sa gostom domaćinom, psihijatrom Vladetom Jerotićem. Na RTV-u Studija B prikazano je preko 400 epizoda emisije serijala „Agape”. Gajšek je autor poslednjeg intervjua sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Pavlom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 − 3 =