Program XXXVI festivala „Grad teatar“ za neđelju, 10. jul


U neđelju, 10. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena autorska predstava Andraša Urbana „Ibi the Great“ po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“, a u režiji Andraša Urbana. Predstava je produkcija Narodnog pozorišta u Somboru.

U kritici objavljenoj u Politici, Ana Tasić o predstavi kaže: “Možda je najveća vrednost ovog ‘Ibija Velikog’ uspešan spoj raskalašne zabave i subverzivnog humora koji magnetski privlače publiku, i istovremenog nametanja niza važnih pitanja, o političkoj moći, uticaju medija, manipulaciji visokim položajima, provincijalizmu, odnosu između velikh gradova i manjih sredina. A takav sklop predstavlja tačno tumačenje Žarijeve lakrdije koja se definiše kroz spoj tragičnog i komičnog, nihilizma i antirealizma, označavajući apsurde vlasti, ali i tragikomičan položaj čoveka u svetu”.

Režiju i scenografiju potpisuje Andraš Urban, dramaturgiju Vedrana Božinović, kostimografiju Biljana Grgur, a kompoziciju Irena Popović Dragović.

U predstavi igraju: Nemanja Bakić, Danica Grubački, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Biljana Keskenović i muzičar Strahinja Rašić (harmonika).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =