Program JU Muzeji i galerije Budve povodom Međunarodne manifestacije „Dan muzeja“


U srijedu 18. maja 2022. godine JU Muzeji i galerije Budve obilježiće Međunarodnu manifestaciju „Dan muzeja“ raznovsnim i bogatim kulturnim programom. U Muzeju grada Budve će u 19 časova biti otvorena izložba fotografija „Dostojanstvo i degradacija – dva lica crnogorske žene“, autorki Sandre Despotović, Mine Vučinić i Nataše Vukadinović. Izložbu će zbanično otvoriti prof. dr Maja Bogojević, dok će u muzičkom djelu programa nastupiti Vasilije Gagović. „Crnogorka je postajala i opstajala u kulturi neskrivene i nesuptilne prinude. Ženom se raspolagalo i upravljalo kao svakim drugim objektom, i takvo vjekovno (višemilenijumsko) „uređenje” „obogatilo” je žensko kolektivno iskustvo svjesnom i podsvjesnom traumom i limitacijama. U toj dosljednoj istorijskoj istini o sopstvenoj potčinjenosti razvila se dvopolnost – androginost kao (filosofski) odbrambeni mehanizam protiv neprijateljske sredine, razvili su ga i muškarci i žene“, navodi se u tekstu kataloga koji potpisuje Sandra Despotović, istoričarka i teoretičarka umjetnosti i autorka izložbe.

Povodom „Dana muzeja“ posjetioci će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti u prilici da posjete izložbu skulptura Miutina Kasoma „Plemenitnost i trajanje – animalistička skulptura“. U Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ aktuelna je izložba skulptura i slika „Oblici i prostori“ umjetnika Stefana Boškovića, dok će u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu biti postavljena izložba skulptura iz fundusa galerije „Marko Krstov Gregović“.

Napominjemo da će svi izložbeni prostori JU Muzeji i galerije Budve 18. maja 2022. godine biti otvoreni do ponoći.

Narednog dana, u četvrtak, 19. maja 2022. godine, takođe u sklopu manifestacije „Dan muzeja“, biće realizovana interna interaktivna radionica Dedoksikacije o rodnoj ravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju, u saradnji sa NVO Agora Femina i prof. dr Majom Bogojević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =