Program druge festivalske večeri drugog festivala „Knjiga pod feral“


Druge festivalske večeri drugog festivala „Knjiga pod feral“, u petak, 10. juna od 21 čas, publici u Starom gradu Budve na pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea predstaviće se autori Karlo Astrahan iz Beograda i Lamija Begagić iz Sarajeva. Nakon književnog programa imaćemo priliku da uživamo u koncertu Gradske muzike Budve.

Karlo Astrahan (1973, Brescia, Italija) književnik, esejista, novinar, dugogodišnji urednik književnog programa u Biblioteci „Milutin Bojić“, u Beogradu. Iz tog perioda datiraju njegovi, veoma zapaženi, autorski projekti i redovni programi biblioteke: „Čajanka u 7 kod Bojića“, „Bojićev poetski kutak“, „Biblioteka u oblacima“ i „Razgovor sa pesnikom“. Početkom 2017. godine priređuje i zbornik „Bojićev poetski kutak“, koji biblioteka objavljuje. Autor je i urednik onlajn programa „Razgovor s piscem“ Biblioteke „Veselin Masleša“iz Laktaša. Autor je i urednik redovnog onlajn programa „Dijalozi o kulturi“ Biblioteke „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca. Bio je urednik u „Književnoj reči“ i časopisu „Kult“, sada je urednik u „Fokus vestima“. Idejni je tvorac Umetničke asocijacije „Klub 9“ (2003) koja je izvršila ogroman uticaj na sve potonje umetničke asocijacije multimedijalnog karaktera. Takođe, osnivač je i selektor tradicionalne Vajarske kolonije za studente Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, u Prolom Banji, Sokobanji i Lukovskoj Banji. Već deset godina je predsednik Upravog odbora Uduženja umetnika Srbije. NJegov prvi roman, Paganska knjižara (2009, Evro Giunti, Beograd) doživeo je tri izdanja. Novelu Pustolovine Stefana Hajdina (2018) objavljuje za Narodnu biblioteku Zvornik, a tri godine kasnije i novelu Dnevnik Hodočasnika, u koizdavaštvu Narodne biblioteke Zvornik i IK „Liberland“, Beograd – čiji je vlasnik i direktor. Karlo Astrahan ostvario je ogroman idejni i stvaralački uticaj na srpskoj umetničkoj sceni, kako idejno, tako i okupljajući i predstavljajući najeminentnija imena srpske kulture u prvim decenijama 21. veka. Naročit doprinos dao je predstavljanju i afirmisanju mladih talentovanih autora. Nagradu za najboljeg urednika književnog programa u Beogradu (Palilula) dobio je 2018. godine, a njegova izdavačka kuća „Liberland“ dobija Nagradu „Radoje Domanović“ za knjigu satiričnih priča Vanje Bulića Rupe u glavi 2020. godine. Živi i radi u Beogradu. 

Lamija Begagić rođena je 1980. u Zenici.  Živi u Sarajevu gdje je i studirala i diplomirala na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta. Autorka je romana U Zoni, tri zbirke kratkih priča Godišnjica mature, Jednosmjerno, Bolji mi, a jedna je od autorki (uz Marinu Veličković i Anu Pejović) priručnika za tinejdžere Furam feminizam Kreativnog centra. Taj izdavač je 2021. objavio njenu knjigu za djecu 22 dvostiha o dvonošcima koju je ilustrovala Jelena Vasiljević.

Urednica je listova za djecu. Uređivala je književni web-magazin Omnibus i Književni žurnal. Piše za djecu i odrasle.

Dvije priče (Bog, jazz i još ponešto ili prosto Ena i Jabuka) objavljene su joj u zborniku Bun(t)ovna p(r)oza. Na konkursu Ekran priče_02 u organizaciji zagrebačke Naklade MD i Iskon interneta osvojila prvu nagradu u konkurenciji od 1209 priča za priču Dvadeset i sedam. Priča Jednom ću naučiti plesti uvrštena joj je u zbornik Poqueerene priče. Izbor priča našao joj se i u antologiji ex-yu mladih autora na Trećem trgu.

Objavljivala u Licima, Sarajevskim sveskama, Zarezu, Libri Liberi, Reviji Re… Priče su joj prevođene na engleski, nemački, švedski, bugarski i slovenački. Dobitnica je specijalne nagrade Fondacije Farah Tahirbegović  ”za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + seventeen =