“Profest 2015” Bačka Topola – Prva nagrada za film “Živo nasljeđe”

 

 

Dokumentarni film Zivo nasljedjeNa šestom festivalu autorskog filma zemalja podunavskog regiona “Profest 2015” u Bačkoj Topoli prva nagrada Festivala, koji je završen sinoć, pripala je filmu “Živo nasljeđe” u produkciji RTV Budva, za najbolje ostvarenje u oblasti radio i televizijske reportaže na temu ljepota različitosti.

Film govori o šest Zakonom zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara – Bokeljskoj mornarici, Dobrotskoj čipki, Kultu Svetog Vladimira, Fašinadi, Izradi čunova na Skadarskom jezeru i Bokeljskoj noći, uz opšti osvrt na nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore, kojim se želi popularizovati istinska vrijednost istorijskog i kulturnog nasljeđa Crne Gore.

Film “Živo nasljeđe” snimljen je prema scenariju Miraša Martinovića, u režiji Faruka Sokolovića i produkciji Radio Televizije Budva i Mebius Filma iz Sarajeva.

Miraš Martinović je kazao da je saradnju sa Mebius Filmom inicirao Faruk Sokolović. Sokolović je odabrao ovih šest nematerijalnih kulturnih dobara i predložio da ih zajedno obradimo, on slikom a ja riječju. Faruk Sokolović i njegova producentska kuća, zajedno sa Televizijom Budva snimali su seriju o starim gradovima Crne Gore u kojoj sam i ja, kao autor više knjiga o antičkim gradovima djelimično učestvovao. Kao neki logičan nastavak ovog projekta nastala je ideja za snimanje dokumentarnog filma “Živo nasljeđe”, istakao je Miraš Martinović.