Produkcija beogradskog Dorćol Platza oduševila prubliku Grada teatra

 

 

 

Ironijska, tragična priča o buntu protiv sistema  

 

“Prometejev put” Dejana Dukovskog, u režiji Milana Neškovića, i glumačka ekipa – Slobodan Beštić, Cvijeta Mesić, Tamara Krcunović, Vanja Ejdus, Milan Čučilović… ispraćeni višeminutnim ovacijama prepunog gledališta

Nova, nezavisna, angažovana i atraktivna kulturna scena u Beogradu, Dorćol Platz, predstavila se na festivalu Grad teatar kao producent predstave “Prometejev put”, po drami Dejana Dukovskog, u režiji Milana Neškovića, u kojoj glavne junake igraju Slobodan Beštić, Cvijeta Mesić, Tamara Krcunović, Vanja Ejdus, Milan Čučilović, Vladimir Aleksić, Aleksandar Srećković i Vaja Dujović.

Priču o tragičnom, gorkom putu Prometeja naših dana, koji ulazi u borbu i pokušava da pobjedi korporativni sistem koji nam je stigao sa zapada, ali je na ovim našim prostorima još strašniji, jer počiva na potpuno kriminalizovanim društvima, budvanska publika ispratila je višeminutnim ovacijama. Tako se Dorćol Platz promovisao i kao najuspješniji producent u Dramskom program koji je izveden od početka 31. Grada teatra. Zasluga za to pripada kako ironičnoj, aktuelnoj, iskrenoj i oštroj drami Dukovskog (a imali smo priliku da na budvanskom festivalu vidimo do sada sve najznačajnije inscenacije njegovih djela), tako i sjajnoj glumačkoj ekipi, i posebno, Kneževićevoj rediteljskoj postavci. Gledaoci su tokom predstave šetali od scene do scene (od Jadranske straže do Terase između crkava, a u funkciji su bili i krov crkve Santa Marija, zidine oko ovog prostora, drveće…), što je publiku podsjetilo na zlatno doba Grada teatra i one prave, uzbudljive ambijentalne predstave.

Kako je Dukovski opisao glavnog junaka “Prometejevog puta”, on je čovjek koji u jednom trenutku krene sam protiv sistema da ispravlja nepravdu, da mijenja stvari nabolje. U toj utopijskoj melodrami on je mogući Hamlet koji umjesto da razmišlja – djeluje. Tog običnog, savremenog čovjeka koji je doveden do opstrukcije zdravog razuma, koji borbu protiv sistema završava  tragično, postajući i sam dio zla protiv koga se bori, bravurozno igra Slobodan Beštić.

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih dramskih i filmskih umjetnika, koji je od samih početaka Grada teatra dio njegove istorije, sjajno dočarava lik Prometeja naših dana, iliti mogućeg Hamleta, u priči koja je ispričana na tarantinovski način – Mara, koga igra, šeksiporolog po zanimanju kome banka zbog neisplaćenih dugova za kredit oduzima kuću, počinje pištoljem da se bori za pravdu, ubijajući one za koje smatra da uništavaju naša društva…

“Veoma me raduje kako je prihvaćena predstava, Grad teatar ima odličnu publiku, divna je bila i scena, a najprijatnije iznenađenje je to što nije bilo muzike, koja inače godinama ometa izvođenje predstava u Starom gradu – istakao je Beštić. – Ovdje igram od 1987, kada je Ljubiša Ristić napravio Kotor Art, i čini mi se da su ambijent i tišina prvi put tako dobro iskorišćeni, kao na izvođenju “Prometejevog puta”. Prošle godine smo igrali “Aveti” na sceni “Vještice”, i to je zbog buke bio veliki skandal. Sada vidimo da se u Starom gradu ipak može bez muzike dok se izvode predstave, i to je sjajan pomak.  Glumci su se ovdje mnogo mučili, često i neuspješno, da pobjede muziku i da daju daju publici ono što očekuje od njih  – pravu predstavu za koju su kupili kartu. Jako sam srećan što je Grad teatar opet zaista postao Grad teatar – istakao je Beštić.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 2 =