Priče o ljubavi, nadanju i patnji na sceni između crkava: Istorijska sinergija

 

Muzički program XXXVI festivala Grad teatar nastavljen je 26. Jula na sceni između crkava koncertom pod nazivom Priče o ljubavi, nadanju i patnji – Tales of Love, Hope and Despair. Koncert je organizovan u saradnji sa Ambasadom Kanade, a koncert je otvorio savjetnik i zamjenik šefa misije Ambasade Kanade Dejvid Morgan koji je kazao da je prezadovoljan koncertom izvrsnih muzičara.

“Koncert je bio jako emotivan. Ovo je nastavak višegodišnje saradnje sa festivalom Grad teatar i vraćamo se s razlogom. Ovaj festival je za nas sjajna zvijezda, imalo smo čitav niz doprinosa samom festivalu kroz likovnu umjetnost i ples, a ovo veče govori samo za sebe. Bilo je izvanredno. Dok god sam ja na ovom mjestu, saradnja će biti nastavljena”, kazao je Morgan.

Na koncertu su nastupili Milan Milošević (klarinet), Žarko Perišić (fagot) i Zagrebački kvartet u sastavu Martin Krpan (I violina), Davor Filips (II violina), Hrvoje Filips (viola) i Martin Jordan (violončelo), koji su izvodili djela Bramsa, Mocarta, Dvoržaka i Daulenda, a publika je bila u prilici da čuje svjetsku premijeru programskog djela Faršida Samandarija, savremenog kanadskog kompozitora iranskog porijekla, za fagot, basetni klarinet i gudački kvartet pod nazivom “To the Tails Unsaid” (Neizgovorene priče).

„To the Tales Unsaid” je programsko djelo za fagot, basetni klarinet i gudački kvartet. Komad je uokviren oko preoblikovanog citata J.S. Baha. U ovom zaleđu, dvije povezane muzičke aluzije – hrvatskog i srpskog korijena brzo reaguju jedna na drugu. Postupno, dok nezadovoljstvo preovladava, uvođenje nove nove muzike, probija led i transformiše reakciju u interakciju, takmičenje u saradnju i besmisleni nesklad u smislenu harmoniju.

Milan Milošević je zadovoljan koncertom na sceni između crkava, a za publiku je kazao da je neposredna te da su ostvarili i verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

“Ovo je drugi put da sam gost na ovom festivalu, velika mi je čast. Zagrebački kvartet je zaista jedan jedinstven ansambl, oni sviraju po 70 koncerata godišnje i tako preko 100 godina unazad, imaju veliku tradiciju i značajan su hrvatski ansambl, može se reći i da su njihovo nacionalno blago. Ja sam posebno počastvovan što sam pozvan iz Kanade da sarađujem sa njima i fagotistom Žarkom Perišićem koji je svjetski priznat fagotista ne samo u Austriji i Njemačkoj već u svijetu. Iz ovog što se desilo večeras se izrodilo ne samo prijateljstvo, već smo pozvani da iduće godine formiramo zajednički ansambl. Prisustvovali smo možda jednom istorijskom događaju u komese jedan gudački kvartet sa takvom reputacijom širi i želi da proširi svoj repertoar”, istakao je Milošević.

Violinista Davor Filips je kazao da su Zagrebačkim kvartetom prvi put u Budvi i dodao da su ambijent i publika odlični.

“Mogu samo sve najbolje reći, prvi put smo tu, jako nam je drago i nadam se da ćemo doći opet. Juče smo imali koncert u Dubrovniku, danas popodne smo stigli u Budvu, imali kratku probu i zadovoljni smo”, kazao je Filips.

Žarko Perišić je istakao da im je ovo treći zajednički koncert, ali da to neće biti kraj ove saradnje.

“Postoje neke naznake da ćemo probati idućih godina ponoviti ove uspjehe i emotivne vrhunce koje mi možemo sa zajedničkim snagama za vrijeme samog koncerta. Radi se o jednoj interaktivnosti i vrhunskim profesionalcima koji bez sumnje sa velikim samopouzdanjem rade ovaj posao. A kada se svi zajedno nađu na istom mjestu, posebno na ovako predivnom mjestu kao što je Budva, taj trenutak donese i novu inspiraciju i svako u tom trenutku ima želju i potrebu da doda još nešto u tom umjetničkom dešavanju na koncertu. Mi smo sve to navježbali, ali svako koncert bude poseban i u tom trenutku, za to mjesto i tu divnu publiku kao što je bila ova večeras na sceni između crkava. To je najveća nagrada za naš trud i rad”, kazao je on.

Saradnja sa Ambasadom Kanade biće nastavljena večeras na Trgu pjesnika gdje će biti organizovan razgovor o djelu Plamen: Poezija Pesme Beležnice Crteži – izbor iz poezije Lenarda Koena.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 10 =