Prezentacija “Plakat – obavještenje koje ne zastarijeva”

 

25.06.2012.

Jadranski sajam Budva
6. Sajam umjetnina

 

Centrala biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”  Cetinje

“Plakat – obavještenje koje ne zastarijeva”

 

U okviru 6. Sajma umjetnina u Budvi, održana je prezentacija pod nazivom „Plakat – obavještenje koje ne zastarijeva“. Organizator prezentacije je Centralna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” sa Cetinja. U okviru prezentacije govorili su Jelena Đurović, direktorica Centralne biblioteke Crne Gore, Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta i Petar Ćuković, istoričar umjetnosti.

 

 

U uvodnom dijelu prezentacije, Jelena Đurović je naglasila da postavljena izložba ima 36 plakata  i da je to izbor iz likovno grafičke zbirke nacionalne biblioteke Crne Gore. Zbirka obuhvata oko 74000 plakata od kojih je 17 hiljada crnogorskih iz svih oblasti društvenog života. U nastavku izlaganja Jelena Đurović je istakla značaj ovakve izložbe za sagledavanje istorije obavjestavanja putem ovog medija. Poseban akcenat u njenom izlaganju, stavljen je na značaj čuvanja bibliotečke građe i njeno korišćenje kao značajnog dokumenta za sve buduće generacije.

 

Jelena Đurović

 

Janko Ljumović, direktor CNP-a  govorio  je o plakatu kao značajnom resursu sa kojim raspolaže nacionalna biblioteka i o mogućnostima da se npr. plakat danas upotrijebi u raznim kreativnim industrijama. U raznim društvenim oblastima moguće je koristiti plakat i on treba da ima posebno mjesto za popularisanje nekih savremenih tema. Stvaranje  tematskih izložbi, po riječima Janka Ljumovića, ima poseban značaj, posebno u današnje vrijeme kad smo sve više upućeni na online medije.

 


Janko Ljumović

 

Petar Ćuković, istoričar umjetnosti je naglasio da se o izložbi ali i o plakatu kao fenomenu, kao artefaktu ali i ne samo kao artefaktu može govoriti sa različitih aspekata. Dio svog izlaganja, Petar Ćuković je posvetio istoriji plakata, njegovoj upotrebi u različitim periodima razvoja društva i značaju koji je u određenim periodima i događajima imao plakat kao medij za propagandu i obavještavanje.

 

Petar Ćuković

 

VIDEO ZAPIS DIJELA PREZENTACIJE

 

Prvog dana Sajma organizovana je izložba plakata, tako da su posjetioci bili u prilici da se tokom trajanja ove manifestacije upoznaju sa plakatima koji su nastali u različitim periodima i odnose se na nekoliko oblasti ljudske djelatnosti. Nakon veoma uspjele izložbe starih izdanja na Sajmu knjiga u Podgorici, izložbom plakata, Centralna narodna biblioteka “Đurđe Crnojević” sa Cetinja je napravila još jedan korak na veoma uspješnom putu prezentovanja bogate bibliotečke građe kojom raspolaže.