Preminuo Jovan Jovo Ivanović

 

Slikar i osnivač Moderne galerije u Budvi, Jovan Jovo Ivanović, preminuo je 15. avgusta 2017. godine, u 85 godini života.

Jovan – Jovo Ivanović rođen je u Budvi, 22. oktobra 1932.godine u trgovačkoj porodici. Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, jedno vrijeme je lutao i tražio oblast koja ga interesuje. Krenuo je u cetinjsku gimnaziju, pa zatim se obreo u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

Zanimljivo je istaći da je Ivanović u istoj školi diplomirao na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića. Potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Poslije Beograda usavršavao se u Francuskoj i Italiji, a studijsko putovanje imao je u Čehoslovačkoj. Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji i Austriji, Belgiji … Od 1964. je član ULUCG- a od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Među posljednjima je izložba Vrhovi savremene crnogorske umjetnosti u Kulturnom centru u Parizu 2004. godine a zatim u Bariju, Podgorici i Baru.

Bio je aktivni, učesnik Cetinjskog salona jugoslovenske umjetnosti “13 novembar” na Cetinju, na kojem je 1974.dobio i nagradu. Učesnik je više puta i čačanskog salona “Nadežda Petrović.”

Od prve izložbe pa sve do današnjih dana slavi ljepotu svoga drevnog grada jer je Budva bila i ostala prisutna u svim njegovim porama. Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne  galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije. Kako je zapisala Olga Perović “Jovo je u galeriji radio na način onih uglednih crnogorskih stvaralaca koji su shvatili značaj stvaranja evropske kulturne klime u Crnoj Gori dajući dosta svoje energije na kvalitetno uobličavanje institucije na uštrb svog ličnog umjetničkog rada.”

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari; Olga Perović, Milan Coko Marović, Ratka Ćetković, Mladen Lompar, Tatjana Pejović, Ljiljana Zeković, Miodrag Kolarić, Đorđe Kadijević, Zoran Markuš, Antun Karaman, Mihajlo Bošnjaković, Dragan Radovanović, Petrica Duletić, Miodrag B. Protić, Ognjen Radulović, Nataša Nikčević, Ljubica Miljković, Bogdan Musović, Anastasija Miranović, Lucija Đurašković, Marija Mihaliček.

Ostali si i zabilježeni tekstovi iz pera Čeda Vukovića, Mila Milunovića, Mira Glavurtića, Nikole Vujoševića, Branke Bogavac, Sava Gregovića, Vasa Stanišića, Stanka Papovića.

Snimljene su mnogobrojne emisije i gostovanja kako u jutarnjim  programima tako i prilozi u informativnim, zabavnim emisijama i obrazovnom programu na kanalima bivše EX JU, TV Crna Gora i TV Budva.

Ivanovićev lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su: Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Uspješno se bavio pedagoškim radom u budvanskoj osnovnoj školi Stefan M. Ljubiša gdje je sa uspjehom držao časove likovnog vaspitanja.

Pored nagrade Cetinjskog likovnog salona na Cetinju dobio je nagradu grada Budve 1974, II Nagradu za slikarstvo u Italiji (Matera), 1976, kao i Nagradu ULUCG za crtež “Milo Milunović”, Titograd 1989.

 

VIŠE O BOGATOM UMJETNIČKOM STVARALAŠTVU
POZNATOG SLIKARA JOVANA IVANOVIĆA
MOŽETE SAZNATI IZ PRILOGA KOJI SMO NAPRAVILI POVODOM
OTVARANJA NJEGOVE IZLOŽBE “VATRA MEDITERANA”
U JANUARU 2017. U PODGORICI

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU NJEGOVOG RADA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 7 =