Predstavljena izabrana djela Novice ĐurićaU organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE,  predstavljana su izabrana djela pjesnika, pisca i novinara NOVICE DJURIĆA iz Podgorice, čime je zvanično počela ovogodišnja književna sezone u ovom hotelu.

U poslednje vrijeme nijedna izabrana djela pisaca naše savremene književnosti, ne skreću pažnju, kao izabrana djela Novice Djurića, a za to svakako ima razloga, kazao je pored ostalog, prof. dr Dragan Koprivica. On je istakao, da je riječ o izuzetnom troknjižju u izdanju podgoričkog “Unireksa”, u kojem je autor pažljivim odabirom pokazao najveće domete svoga opusa.

Autobiografsku prozu, niovelistički roman “Roman ti pričam”, knjigu o svom odrastanju, dao je u literarnom tonu, ali dokumentaristički i vjerno. Uz ovu knjigu ide izbor poezije Djurića, pjesme na visokom umjetničkom nivou, originalno i snažno, kojima se legitimisao kao jedan od najboljih savremenih pjesnika u Crnoj Gori, kazao je Koprivica.  U ovoj knjizi dodao je on, Djurić na poetski način, odaje počast svom rodnom kraju, ljudima i  i iskrenoj ljudskoj  emociji, tradiciji, našim duhovnicima i duhovnosti, poštenju i ljubavi prema svojoj zemlji, porodici, prema liku žene….   Treća zbirka kritičkih priloga o poeziji Djurića, o dometima i osobenostima njegovog pjevanja i proznog iskaza. Tekstovi su napisani realno i afirmativno, što izabranim djelima  Novice Djurića, takodje daje visoku vrijednost. O njemu su pisali veliki pisci i kritičari ovog i prošlog vijeka, što takodje imponuje, a o ovim izabranim djelima i ja sam napisao još jednu cijelu studiju koja postaje sastavni dio njegovih izabranih djela, kazao je pored ostalog, prof. dr Dragan Koprivica.

Pisac Novica Djurić već više od četiri decenije sudjeluje na književnoj sceni Crne Gore, kao prepoznatljiv književni glas koji svoju oosobenost temelji na stabilnoj ideji, čiju srž neprestano pričvršćije i veže za osnovne književne postulate i filozofske vrijednosti iz kojih crpi zadivljujuću stvaralaćku snagu, kazao je mr Aleksandar Ćuković.  Kada je u pitanju Djurićevo djelo, istakao je on, akademska i naročito novinarska kritika s pažnjom su pratile umjetničku genezu, izričući visoke ocjene u svim etapama njegovog plodnog stvaralaštva.

Ljubitelji književnosti, sa oduševljenjem su slušali izvode poezije i proze koje je oslično govorio novinar Dragan Alorić, kao i autor knjiga, pjesnik, pisac i novinar Novica Djurić i više puta ih nagradjivali aplauzima.

Novica Djurić je rodjen 1956. godine u Drijenku kod Kolašina.  Do sada je objavio 20 knjiga različitih žanrova, a zastupljen je u 13 antologija.  Njegovo stvaralaštvo, prevodjeno je na: italijanski, ruski, bugarski, švedski i makedonski jezik, a pored poezije i proze, bavi se i pisanjem eseja i kritika.

Dobitnik je velikog broja značajnih književnih nagrada i priznanja, medju kojima su pored ostalih: Unireksova nagrada “Dušan Kostić”,  nagrada Udruženja književnika Crne Gore “Marko Miljanov”, književne nagrade “Miodrag Ćupić” i “Mirko Banjević”, nacionalna nagrada Saveza pisaca Rusije “Zlatno pero Rusije” i druge.

Novica Djurić je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, a bio je i predsjednik Udruženja novinara Crne Gore. I iz oblasti novinarstva, dobitnik je najznačajnijih nagrada u zemlji i regionu.

Dopisnik je beogarske Politike iz Crne Gore, a živi i stvara u Podgorici, saopštio je organizator književne večeri, budvanski ART PRESS.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 6 =