Predstavljen Zbornik radova sa simpozijuma Dva vijeka od rođenja S. M.Ljubiše (1822-1878)


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u sklopu programa povodom manifestacije Ljubišini dani u četvrtak, 29. februara u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” organizovano je predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma Dva vijeka od rođenja S. M. Ljubiše (1822-1878) održanog u Budvi i Petrovcu 25. i 26. februara 2023. godine.

Ovo je četvrti po redu zbornik sa simpozijuma posvećenih našem velikom piscu i političaru, koji je JU Muzeji i galerije Budva izdala, a uredila direktorica mr Lucija Đurašković.

Glavni i odgovorni urednik zbornika je mr Lucija Đurašković, a redakcijski odbor čine: akademik Siniša Jelušič, Mila Baljević, prof dr Predrag Zenović, Ivana Domazetović i Marijana Martinović.

Simpozijum su činile četiri sesije. U prvoj sesiji govorilo se o epskom, dramskom i mediteranskom svijetu u Ljubišinom djelu. Tokom druge sesije učesnici su se bavili  dramskim elementima, semantičkim konceptom, procesos stvaranja značenja i smisla. Treća i četvrta sesija su bile održane u Petrovcu 26. februara gdje bilo riječi o političkim idejama i  na neki način uvijek aktuelnoj temi Trijumfu fiktivnog između istine i priče.Četvrta sesija je bila naviše posvećena lingvistici, frazeološkim žanrovima, jezičko stilskim-postupcima i fonetskim crtama govora.

Zbornik radova sa simpozijuma su predstavili: mr Božena Jelušić, dr Dragana Kujović i akademik Siniša Jelušić, dok je moderator bila Ivana Domazetović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 20 =