Predstavljen roman „Bolnica“ Miša Gaćinovića

 

 

U subotu, 21. novembra 2015. godine, u Akademiji znanja, održano je književno veče prof. Miša Gaćinovića, na kojoj je predstavljen njegov novi roman „Bolnica“.

U predstavljanju knjige su učestvovali: prof. Milena Radović Savić, prof. Zorica Joksimović, Savo Gregović, novinar i publicista i Stanko Papović, novinar i publicista. Razgovor sa učesnicima je vodila prof. Stanka Stanojević.

Izdavači knjige su JU „Grad teatar“ i Književni klub “Stefan M. Ljubiša”.

 

Ucesnici promocije

 

Mišo Gaćinović piše pjesme, eseje, priče, romane… Objavio je dvadesetak eseja o pjesnicima na talasima Radio Budve, zbirke pjesama Oaza, Pjesme, Čudesni svijet, Knjiga o Potopu, Na bijelom hljebu, Čitanka šahovska i Iz nade rosa, zbirku priča Plač nad Slobodom, romane Tajna i Dolazimo…i odlazimo… Priprema za štampu eseje o južnoslovenskim i stranim pjesnicima, priče, probrane i nove pjesme.

 

Miso Gacinovic - 500

 

Profesor Stanka Stanojević, moderator večeri, upoznala je prisutne sa biografijom autora i predstavila njegov novi roman “Bolnica”. Roman je koncipiran u dva dijela: vrijeme trajanja Jugoslavije i vrijeme nakon njenog nestanka. Novi kratki roman  Miša Gaćinovića priča je o starcu, koji se na bolničkoj postelji priśeća svoga života. “Roman markira nekoliko problema današnjeg društva, kao npr. čovjekovu otuđenost i usamljenost, pogrešnost u komunikaciji, problem birokratizacije jezika, nerazumijevanje stranih riječi i izraza, politička podobnost, floskule koje izazivaju čak i ratove…”, kazala je između ostalog Stanka Stanojević. Više u video zapisu.

 

Stanka Stanojevic

 

Stanko Papović, novinar i publicista, u svom osvrtu prvo je govorio o prethodnim djelima Miša Gaćinovića. Novi roman “Bolnica”, govori o starcu koji umire na bolničkoj postelji, ali i o drugim likovima koji su vezani za njegov kraj života. “Roman daje uvjerljivu sliku nedaća sa ovih prostora, koje je Gaćinović opisao na njegov način, uvjerljivo i originalno”, naglasio je Papović. Više u video zapisu.

 

Stanko Papovic

 

Prof. Zorica Joksimović je napomenula da roman ima prstenastu strukturu, sa više slojeva kazivanja. “Ne slučajno, Mišo Gaćinović ne imenuje svoje likove, vjerujem iz razloga što je htio da predstavi vrijeme u kojem su se stavovi iznosili u trećem a ne u prvom licu, ne ja, nego mi”, kazala je Zorica Joksimović. Više u video zapisu.

 

Zorica Joksimovic

 

Novinar i publicista Savo Gregović je istakao, da je Mišo Gaćinović u ovom romanu na veoma malom prostoru izveo jedinstven literarni dribling. “Roman koji večeras predstavljamo, sabijen uslovno rečeno na svega 70 stranica, ima i širinu i dubinu poniranja u lavirinte ljudske psihe, koji će ubijeđen sam čitaoce bilo kojeg obrazovanja i afiniteta, nasmiješiti i rastužiti, a onda itekako smiriti”, kazao je Savo Gregović. Više u video zapisu.

 

Savo Gregovic

 

Prof. Milena Radović Savić je kazala, da glavni junak ovog romana svoju priču priča iz samrtničke postelje i da iz tih razloga ne čudi što je sižejna struktura romana sva u bolničkim sivim tonovima. “Ono što pravi vidljiv otklon od klasičnog nihilističkog tona u romanu, jeste jedna specifična humoristična nota, koja je vješto uklopljena u ironiju. Moglo bi se reći da ono što determiniše misaonost romana, jeste ironija kao životni stav”, naglasila je Milena Radović Savić. Više u video zapisu.

 

Milena Radovic Savic

 

Autor romana Mišo Gaćinović se zahvalio učesnicima književne večeri, što su nadahnuto govorili o njegovom romanu, a iznio je i neka svoja zapažanja i poglede na situaciju na prostoru bivše Jugoslavije i šire. Više u video zapisu.

 

 

POŚETIOCI NA KNJIŽEVNOJ VEČERI

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3