Predstavljen program 31. festivala „Grad teatar“

 

 

 

U petak, 16. juna 2017. godine, u prostorijama JU „Grad teatar“ održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja programa 31. festivala „Grad teatar“.

Na konferenciji su učestvovali Milena Lubarda Marojević, v. d. direktora JU „Grad teatar“, prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik Savjeta JU „Grad teatar“ i Svetlana Ivanović, dosadašnji urednik književnog programa.

Predstavnici Grad teatra na današnjoj konferenciji upoznali su prisutne novinare sa programom za predstojeći 31. Festival koji će se održati u periodu od 5. jula do 15. avgusta. Konferencija je dijelom iskorišćena da se prezentuju nagomilani problemi u ovoj ustanovi, teškoće koje su prethodile koncipiranju programa, kao i da se ukaže na moguće korake izlaska iz te situacije, ozdravljenja i vraćanja Festivala na početnu poziciju na kulturnoj mapi grada.

 

Milena Lubarda Marojević je govorila o dramskom, muzičkom i likovnom dijelu programa, kao i o uslovima koji su bitno uticali na ovogodišnji koncept. Festivalski programi će se odvijati pod motom “Za tri groša”, a ta sintagma preuzeta iz čuvenog mjuzikla “Opera za tri groša” Bertolda Brehta, simbolički i značenjski na više nivoa markira ovogodišnji program, kazala je Lubarda Marojević.   

Dramski program obuhvata 14 predstava. Novina u ovom dijelu programa je što se otvara Akademska scena preko koje Grad teatar želi da intezivira saradnju sa fakultetima dramskih umjetnosti iz okruženja, a prije svega sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja. Druga karakteristika dramskog programa je povratak programima koji su namijenjeni đeci. U tom smislu ostvarena je saradnja sa KotorArt-om i Gradskim pozorištem iz Podgorice, istakla je Milena Lubarda Marojević.

Muzički dio programa karakteriše nastavak veoma dobre saradnje sa Muzičkom akademijom sa Cetinja i festivalom “Espresivo”. Predviđeno je 8 koncerata od kojih 3 na kojima će se izvoditi najbolja djela klasične muzike.

Likovni program će se realizovati kroz dvije autorske postavke. Jedna je multimedijalni projekat mr Svetlane Racanović, međunarodna izložba “Linije bjekstva – linije otpora”, a drugi projekat je “Ćutanje kamena”, autorke dr Rajke Bošković.

 

Svetlana Ivanović je obrazložila koncept književnog programa, ističući da će se po tradiciji nastaviti sa dobrom praksom da se na Trgu pjesnika prezentuju najpoznatiji naslovi iz zemlje i regiona, ali i da se obilježe jubileji koji ovu godinu čine značajnom. Nepovoljni uslovi pod kojima se održava ovogodišnji festival uticali su na broj programa na Trgu pjesnika, a nikako na njihov kvalitet, kazala je Ivanović. Održaće se ukupno 9 književnih večeri, a posebnu pažnju privlače dva predavanja koja se odnose na obilježavanje 170 godina od objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” u Beču 1847.  

 

Prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik Savjeta JU „Grad teatar“, je akcenat svog izlaganja stavio na potrebu vraćanja na polaznu, izvornu ideju Grada teatra koja je bila dobra, ali se zadnjih godina izgubila. Ona se mora ponovo javiti u tom izvornom obliku. U izvornom značenju teatar ima, između ostalog, izuzetnu obrazovnu, vaspitnu i etičku funkciju, kazao je Jelušić. Koncepcija ovogodišnjeg programa je dobra, uzimajući u obzir uslove u kojima je nastajao program i može se reći da je prosto nevjerovatno da je tako obiman posao praktično završen u roku od dva mjeseca. U nastavku izlaganja osvrnuo se na nalaze revizorske komisije koji govore o nedomaćinskom poslovanju u prethodnoj godini, koje je dovelo do veoma nezavidne finansijske situacije u kojoj se našla ustanova. Ovu godinu treba prihvatiti kao neki prelazni period, a tek od narednog festivala, kad se stvore neki povoljniji uslovi u ustanovi, treba se vratiti realizaciji temeljno pripremljenih programa koji će omogućiti da Budva bude prepoznata u međunarodnim okvirima, ne samo po teatarskoj umjetnosti već umjetnosti uopšte, istakao je Jelušić.  

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 1 =