Predstavljanje trilogije crnogorske autorke Katarine Sarić

 

Agora 1

 
 

U četvrtak, 30. januara, u Modernoj galeriji u Budvi,  predstavljena je trilogija “Caligat in sole” Katarine Sarić u organizaciji NVO Agora, a   pod pokroviteljstvom Opštine Budva. Moderator promocije bila je pjesnikinja Stanka Rađenović.

 

Predstavljanje trilogije Katarine Sarić

 

Katarina Sarić je rođena 10.03.1976. god. u Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću diplomirala je najprije maternji jezik i južnoslovenske književnosti,  a potom i filosofiju. U Podgorici je magistrirala socijalnu politiku i socijalni rad. Živi i radi u Budvi kao slobodna umjetnica. Članica je Matice crnogorske, Društva nezavisnih književnika Crne Gore, NVO Džonatan Livingston i Anime, Centra za žensko i mirovno obrazovanje.

 

Katarina Sarić

 

Moderator Stanka Rađenović je prisutne upoznala da je prvi dio trilogije čiji je podnaslov „S one strane svjetlosti“ objavila 2010. godine Književna zadruga „Mirko Banjević“ iz Nikšića. Tokom jeseni 2013. u izdanju „Narodne knjige“ iz Podgorice objavljena je kompletna trilogija: prvi dio „S one strane svjetlosti“, zatim drugi dio „Tamna strana mjeseca“, a potom i treći dio trilogije „Caligat in sole“ sa podnaslovom „San svih ozvjezdanih očiju“.

 

Stanka Radjenovic

 

Prva dva dijela trilogije su promovisana u Podgorici i Budvi, a ovo je prvi put da se predstavlja kompletna trilogija.

Veliki broj tema o kojima se govori u trilogiji, bile su veoma inspirativne za razgovor. Kroz pitanja o pisanju trilogije, Stanka Rađenović je vješto vodila priču i od autorke dobila odgovor ne samo na način stvaranja tog djela već i njen odnos i gledanje na mnoge životne probleme, pojave, ljudska ponašanja, slabosti, odnose u društvu kroz istoriju i danas… Veoma zanimljivi odgovori, potpuno jasan stav i precizna tumačenja određenih tema, podstakli su posjetioce da postave niz pitanja autorici. Neka od njih odnosila su se na teme iz trilogije a bilo je i takvih đe se od autorice tražilo mišljenje o nekim stavovima stručne javnosti u pogledu tumačenja ličnosti i njihovih djela iz oblasti crnogorske književnosti i istorije.  Više i detaljnije u video zapisu.

Organizacija ove, kao i prethodnih kulturnih dešavanja, obavezuju nevladinu organizaciju “Agora” da u narednom periodu održe nivo i da njihovo potpisivanje organizacije budućih kulturnih događanja bude garancija njihove uspješnosti.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Posjetioci 1

Posjetioci 2

Posjetioci 3

Posjetioci 4