Predstavljanje prvog broja naučnog časopisa “Konteksti kulture: studije iz humanistike i umjetnosti”


Svečano predstavljanje nedavno objavljenog prvog broja naučnog časopisa “Konteksti kulture: studije iz humanistike i umjetnosti”, održaće se u četvrtak7. marta, sa početkom u 19.00h, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici. 

Krajem prošle godine časopis je pokrenulo Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, a uređuju ga Dušan Medin, doktorand arheologije i Stanka Janković Pivljanin, doktorantkinja istorije književnosti. Časopis je objavljen uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija posredstvom Konkursa za naučnoistraživačku djelatnost za 2023. godinu. 

O ovom izdanju će u četvrtak govoriti: mr Isidora Damjanović, poslovna direktorica JU Muzički centar Crne Gore, mr Dragana Ćetković, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (u ime sufinansijera), mr Dobrila Vlahović, konzervatorska savjetnica (inače, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija), kao i urednici. Nakon predstavljanja biće upriličen svečani koktel i svi posjetioci dobiće na poklon primjerak ove publikacije.

Urednici su u predgovoru prvog broja ovog časopisa zapisali, između ostalog, sljedeće: Časopis “Konteksti kulture: studije iz humanistike i umjetnosti” pokrenut je sa ciljem da u fokus interdisciplinarnih i multidisciplinarnih humanističkih istraživanja – arheologije, istorije umjetnosti, istorije, etnologije, kulturne/socijalne antropologije, muzeologije, heritologije, muzikologije, književnosti, lingvistike… – postavi bogato kulturno nasljeđe nastalo na prostoru današnje Crne Gore, Balkana i Mediterana. Premrežen uticajima različitih kultura i civilizacija koje su na njemu ostavile traga, ovaj prostor stoljećima je bivstvovao kao polje dinamične razmjene, u kome su se smjenjivale, premrežavale, međusobno nadilazile i asimilovale različite kulturološke paradigme, formirajući, lotmanovski rečeno, različite semiosfere, u kojima su se neprestano konstruisali, pomjerali i obnavljali različiti semiotički kodovi. Dekodiranje tih kodova u datom prostoru i vremenu ne znači samo otkrivanje granica i semiotičkih sfera jednog svijeta koji je iščezao, već i načina na koji je on oblikovao i naš današnji.” 

U planu je da se ova serijska publikacija objavljuje anualno u štampanom i elektronskom izdanju (www.kontekstikulture.me) i da donosi neobjavljene originalne naučne i pregledne radove na engleskom i našem jeziku. Časopis je u svom broju obima od gotovo 160 stranica, velikog formata, mekok poveza, kolorne štampe i visokih estetskih i naučnih referenci. U njemu su zastupljeni članci arheologa prof. dr Borisa Kavura (Slovenija), arheološkinje i istoričarke umjetnosti prof. dr Martine Blečić Kavur (Slovenija), istoričarke umjetnosti dr Milene Ulčar (Srbija), arheologa i istoričara mr Roberta Golovića (Crna Gora), bibliotekarke Gordane Ljubanović, doktorandkinje (Crna Gora), dr Luke Rakojevića (Crna Gora), pravnika i istoričara dr Sava Markovića (Crna Gora), istoričake prava dr Mirjane Blagojević (Srbija), kao i ekonomiste i kniževnika dr Milka Štimca (Srbija).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =