Predstavljanje monografije “Manastir Gradište” (2019) i zbornika radova “Gradište – manastir u Paštrovićima” (2020) u Petrovcu


U srijedu, 2. marta 2022. godine u 19 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu biće predstavljena dva novija reprezentativna izdanja manastira Gradište iz Buljarice – monografija “Manastir Gradište” (2019) i zbornik radova “Gradište – manastir u Paštrovićima” (2020), koje su uredili dr Katarina Mitrović, istoričarka iz Beograda, i mr Dušan Medin, arheolog iz Petrovca na Moru. Na predstavljanju će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), arhimandrit Pavle (Kalanj), dr Mirjana Blagojević, mr Lucija Đurašković i Dušan Medin. Moderatorka večeri biće Milica Stanić Radonjić, MA, dok će u muzičkom djelu programa nastupiti Milica Radović (solo pjevač) uz klavirsku pratnju profesora Nikole Vučkovića.

 Ovo je ujedno i završni program kulturne manifestacije „Ljubišini dani“ u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve kojom je obilježeno 200 godina od rodjenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića – Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022).

MONOGRAFIJA

Knjiga “Manastir Gradište” iz 2019. godine prva je naučna monografija o ovom znamenitom paštrovskom manastiru, čiji je izdavač upravo manastir, a koju su uredili mr Dušan Medin i dr Katarina Mitrović. Autori tekstova u ovoj monografiji su: dr Miroslav Luketić, istoričar, mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, Katarina Mano Zisi, istoričarka umjetnosti i arheografkinja, Siniša Temerinski, arhitekta-konzervator, mr Sandra Vujošević, istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zenović Krapović, arhivistkinja, arhimandrit Pavle Kalanj, nastojatelj manastira, i mr Dušan Medin, arheolog. Brojne dokumentarne i umjetničke fotografije za potrebe knjige izradili su Slaven Vilus, Aleksandar Rafajlović i Aleksandar Milosavljević, a recenzenti ovog kapitalnog djela su prof. dr Anika Vukčević Skrovran, prof. dr Aleksandar Čilikov (akademik CANU), prof. dr Dragan Vojvodić (akademik SANU), prof. mr Radomir Samardžić, dr Mila Medigović Stefanović i dr Katarina Mitrović. Dizajn potpisuje Jasmina Živković. Monografija se završava tekstom koji podsjeća na značajan jubilej kojim je manastir 2016. proslavio 900 godina crkve Svetog Nikole (po narodnom i crkvenom predanju), potom registrima ličnih imena i geografskih odrednica, biografijama autora, a sadrži i izvode iz recenzija. Tehničke karakteristike monografije su 320 strana, veliki B4 format, kolorna štampa na debljoj matiranoj hartiji, tvrdi i šiveni povez, zlatotisk, štampa i povez 3M Makarije, Podgorica.

ZBORNIK RADOVA

Zbornik radova s međunarodne multirdisciplinarne naučne konferencije po pozivu, održane u Petrovcu, Buljarici i Beogradu novembra 2016, naslovljen je “Gradište – manastir u Paštrovićima” i objavljen 2020. godine. Urednici su dr Katarina Mitrović i Dušan Medin. U pitanju je voluminozno izdanje (764 strane) koje sadrži više desetina naučnih i stručnih radova, grupisanih u nekoliko tematskih cjelina: 1) U arheološkim i istorijskim zapisima i sjećanjima, 2) Na freskama i na ikonama, 3) U ispravama i u knjigama, 4) Obnova, uređenje i valorizacija, 5) Govori i odjeci, kao i 6) Prilozi. Zbornik radova ima tvrdi povez i formata B5, a za poslove štampe i poveza bila je zadužena štamparija Grafostil iz Kragujevca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − nine =