Predstavljanje autora izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice


U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 6. marta sa početkom u 19 časova predstavićemo neke od brojnih autora izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice među kojima: Nedeljka Simanića, slikara, pjesnika i romanopisca, Valentinu Šuković pjesnikinju i prozaistkinju i pjesnika Srđana Lekovića. Oni će budvanskoj publici u holu Akademije znanja prestaviti svoje stvaralaštvo, dok će izdavačku kuću Ouroboros predstaviti urednica mr Natalija Đaletić. Program će voditi Stanka Stanojević.

Mlada izdavačka kuća Ouroboros nastala je iz želje njenih osnivača da se, kako navode, književnost i pisana riječ na kvalitetan način predstave i pozicioniraju na kulturnoj mapi naše zemlje. Osnovni cilj je vratiti dostojanstvo knjizi, te s tim u vezi žele da knjige koje uređuju i publikuju budu lijepe, da ih čitaoci požele imati u svojoj biblioteci i da one utiču na svekoliko razumijevanje svijeta i pojedinca u svijetu čiji je dio.

Nedeljko Simanić je rođen u Sarajevu 1966. godine. Po formalnom obrazovanju slikar. U mladim godinama pohodio časove književnosti i filozofije. Osamdesetih godina prošlog vijeka objavljivao prikaze književnih djela u onovremenoj omladinskoj štampi, različitim zvaničnim i alternativnim časopisima. Dugo se pripremao za književni zanat. Iza sebe ima objavljen roman “Succubus”. Ovo je njegova prva knjiga poezije. Pisanje, kao i slikarstvo, vidi kao sopstveni obračun sa svijetom. Živi u Boki Kotorskoj.

Valentina Šuković rođena je u Podgorici, 9. februara 1978. Studije engleskog jezika i književnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pjesme i kratke priče su joj objavljivane na raznim portalima za umjetnost i književnost, a zastupljena je i u nekoliko antologija poezije, kao i u zbornicima poezije i proze. Njena prva knjiga, zbirka poezije U svijetu nesklada, objavljena je u januaru 2020. godine. U okviru projekta „Nezavisni stvaraoci u zenitu mogućeg“, podržanog od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta 2020, objavljena je njena zbirka kratkih priča Razotkrivanje, koja je bila prvonagrađena na književnom konkursu „Zenit“ za neafirmisane stvaraoce. Roman Buđenje Mirne Novosel objavila je 2022. godine. Plivajući ka dalekoj obali je njena druga zbirka pjesama.

Srđan Leković je rođen u Beogradu 1970. godine. Osnovnu školu završio je u Sokobanji, srednju u Baru, fakultet u Kotoru. Objavio je četiri zbirke pjesama: Kad je reč o tebi (2005), Svitac (2007), Sveimen (2015), Reč i tiši­na (2017). Član je Udruženja književnika Crne Gore, Društva književnika Beograda, udruženja Nekazano iz Bara, Poe­ti­ke Sten­ka iz Beograda i Ars Antibarija iz Bara. Jedan je od pobjednika ex Jugoslavije na takmičenju za mlade pjesnike. Učesnik je Barskog Ljetopisa (2017), Dra­in­če­vih dana poezije (2022) i mnogih drugih manifestacija. Od 2022. u svom selu Godinju u Crnoj Gori organizuje Godinj­ske zve­zda­ne noći – festival poezije i kulture. Živi i radi u Godinju i Baru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + ten =