Predstava Odisej

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
29.06.2013.

GRAD TEATAR BUDVA

 

 

Goran Stefanovski

ODISEJ

Po motivima Homerovog epa

Reditelj: Aleksandar Popovski

 

 

U subotu, 29. juna nastavljen je dramski program 27. festivala gostovanjem regionalnog projekta pozorišta „Julisis“ sa Briona“, predstave „Odisej“, nastale po tekstu Gorana Stefanovskog, inspirisanom istoimenim Homerovim spjevom, a u režiji Aleksandra Popovskog. Predstava je rađena u koprodukciji sa Ateljeom 212 iz Beograda, Gavelom iz Zagreba, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora, Sterijinim pozorjem iz Novog Sada i Teatrom navigator iz Skoplja.

 

Predstava Odisej - 1

Predstava Odisej - 2

Predstava Odisej - 3

 

Dramaturškinja: Dora Delbianco
Kostimografkinja:  Marita Ćopo
Muzika: FOLTIN

 

Predstava Odisej - 4

Predstava Odisej - 5

Predstava Odisej - 6

 

GLUMCI:

Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matješac Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.
 

Predstava Odisej - 7

Predstava Odisej - 8

Predstava Odisej - 9

 

O PREDSTAVI

“Povijest je rasturila stare svjetove i razbucala stare ideologije. Srušili smo stare okvire svijeta često s dionizijskim zanosom uništenja. Sada nam valja smišljati novi svijet, nova pravila igre, novi moralni poredak i nove odgovore na prastara pitanja o tome odakle dolazimo i kamo idemo. Ovo su teške odgovornosti pred kojima nam duh često klone pa traži oslonac i sigurnost u iluziji onoga što je bilo. U starim obrisima stvarnosti. Pojam doma se često koristi i kao usko nacionalni klišej. Pitanje egzila je najstarija biblijska priča o izgubljenom raju doma. Egzil može biti i duhovan i geografski i politički. Čovjek može biti u egzilu i kod kuće. Nije svaka kuća – dom, a nije ni svaka ideja doma autentična. Kažu da je dom tamo gdje je srce, ali što ako ne znamo točno gdje je srce?”

Autor teksta Goran Stefanovski i reditelj Aleksandar Popovski

 

Predstava Odisej - 10

Predstava Odisej - 11

Predstava Odisej - 12

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PREDSTAVE