Predstava “Očevi su grad(ili)”

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
 
17.06.2013.

GRAD TEATAR BUDVA

 

 

Crnogorsko narodno pozorište

Očevi su grad(ili)

Koncept i režija: Boris Liješević

 

U neđelju, 16. juna, na sceni na Svetom Stefanu izvedena je predstava Crnogorskog narodonog pozorišta „Očevi su grad(ili)“ u režiji Borisa Liješevića.

 

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 1

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 2

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 3

 

Dramaturg: Stela Mišković
Saradnik na tekstu: Milena Lubarda Marojević
Kompozitor i autor teksta songova: Aleksandar Kostić
Kostimograf:  Ivanka Vana Prelević

 

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 4

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 5

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 6

 

GLUMCI:

Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir

 

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 7

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 8

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 9

 

O PREDSTAVI

“…Građa predstave ulančava se asocijativno, priče se nadovezuju jedna na drugu po principu toka svijesti, tečno i glatko. Tužne, potresne, humorom ili ironijom obojene scene artikulišu zajednički problem kojeg generišu kapitalistički sistem, finansijska kriza i mijenjanje ili pak propadanje osnovnih ljudskih vrijednosti, pri čemu se neprekidno potresno zadire u ono izloženo, ranjivo i povrijeđeno u čovjeku, tj. u suštinu ljudskosti same. Otvaraju se mnoga pitanja kroz mnogostruke vizure, bez pojednostavljivanja, pa se tako problematizuje hiper-materijalizovana kultura, pohlepa, površnost, te težnja da se novac stiče bez ikakvog truda i moralnih skrupula, ali ne sama potreba da se on ima; ukazuje se na korumpiranost vlasti, bahatost ruskih novobogataša, ali i na pasivno, nesolidarno društvo. Očevi i vrijednosti koje oni simbolizuju uzvišeno su naivni za današnjicu, ali ne ostavljaju se neupitnima, kao što ni batrganja potomaka među pokidanim nitima raspadnutog kapitalističkog sna ne vode nužno u praznine ništavila, nego imaju potencijal i da iscrtavaju neka nova obličja smisla. Kroz izbor da se temi priđe sa različitih strana i da se osvijetle mnogi aspekti, materijal uzet iz života geniozno je u ovoj postavci nadgrađen finom ironijom, koja spaja pesimizam saznanja sa višom vedrinom, i nosi potencijal razumijevanja totaliteta…”

Maja Mrđenović, pozorišni kritičar

 

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 10

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 11

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 12

 

“Svaka sredina je specifična, neponovljiva, jedinstvena u svom spletu  geografije, istorije, ekonomije… Ljudi drugačije žive, nose različite probleme, na drugi način se sa njima bore.
Svaka sredina diše svoju dramu, posebnu i neponovljivu, uslovljenu vremenom I prostorom. Pozorište je dio sredine koja ga okružuje i u kojoj nastaje. Kuće su nekad pravljene od kamena. Kamen nam je jedini bio dostupan. Te kuće su danas autentične i autohtone. Iznikle iz sredine, iz načina života, iz svakodnevnih potreba.
Iz DUHA MJESTA.
Smatram da i pozorište treba da bude izraz te neponovljive sveukupnosti života.Prepoznati dramu mjesta, razumijeti  je, estetizovati i pustiti je da progovori sa pozornice.
Praviti predstavu  iz SADA I OVDJE.”

Boris Liješević

 

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 13

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 14

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 15

 

Boris Liješevićje rođen u Beogradu 1976. Gimnaziju završio u Budvi. Godine 1999. apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za srpsku književnost i jezik, a 2004. diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde radi kao asistent na Katedri za intermedijalnu režiju.

Boris LijesevicKao asistent režije radio na predstavama Jagoša Markovića, Bora Draškovića, Ljuboslava Majere, Omar Abu el Ruba i nekoliko godina sarađivao na predstavama Tomija Janežiča.

Režije: Nikolaj Jevrejinov, U kulisama duše, Kristofer Fraj, Feniks, Teatar ‘Promena’, Akademija umetnosti Novi Sad; V. Šekspir, Dva viteza iz Verone, Amatersko pozorište ‘Zmaj’ lrig; B. Nušić, Opštinsko dete, Narodno pozorište Kikinda; Fedor Šili, Beograd- London (u okviru projekta Beogradske priče 04), SKC Beograd; Dejvid Harover, Prisustvo, Atelje 212 Beograd; L. Hibner, Greta stranica 89, Srpsko narodno pozorište Novi Sad; Milena Bogavac, Dragi tata, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd; Džon Ozborn, Osvrni se u gnevu, Narodno pozorište Beograd i Kulturni centar Pančevo; Dušan Spasojević, Zverinjak, SNP Novi Sad; Jurij Poljakov, Jare u mleku, Pozorište mladih Novi Sad; Miloš Jakovljević, Projekcija, Narodno pozorište Sombor. Živi i radi između Beograda, Novog Sada i Budve.

 

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 16

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 17

Boris Lijesevic - Ocevi su gradili - 18

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PREDSTAVE