Predstava “Nadpop Kojović” označila početak međunarodnog festivala Grad teatar Budva


Sinoć je na sceni između crkava premijera predstave “Nadpop Kojović” označila početak međunarodnog festivala Grad teatar Budva, jednog od najprestižnijih u regionu.

Svečana ceremonija otvaranja festivala, koji se ove godine odvija pod motom “Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš!”, započela je pozdravnim govorom Milene Lubarde Marojević, direktorice JU Grad teatar. Ona je istakla da će u 53 festivalska dana biti prikazan 21 pozorišni naslov, uključujući četiri premijere.

“Prikazaćemo i osam muzičkih događaja, na Trgu pjesnika ćemo se družiti i raspravljati na ukupno 15 književnih večeri i upravo sada pripremamo jednu izložbu koja je veoma važna,” kazala je Lubarda Marojević. Takođe je izrazila nadu da će u bliskoj budućnosti festival imati priliku da tokom cijele godine priprema događaje u adekvatnom zatvorenom prostoru.

Prisutnima se obratila i potpredsjednica Opštine Budva, Jasna Dokić, koja je podsjetila da je Grad teatar osnovan 1987. godine s ciljem da vrati život ,u tada zemljotresom razrušeni grad, kroz umjetnost.

“U obnovljenu Budvu su prvo ušli umjetnici, odnosno teatar, otuda i naziv festivala. Od svog osnivanja, festival je postao neizostavni dio bogate turističke ponude grada, zahvaljujući kojem je Budva postala prepoznatljiva kulturna destinacija u regionu, a i šire. O tome svjedoči činjenica da festival svake godine posjeti oko 15 000 ljudi,” kazala je Dokić. Dodala je da tradicionalni festivali poput Grada teatra okupljaju pojedince iz različitih sredina, prevazilaze geografske granice i njeguju osjećaj jedinstva.

XXXVIII festival Grad teatar svečano je otvorio predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

“Grad teatar je svojom umjetničkom produkcijom i koncepcijom čvrsto utemeljen u crnogorskoj kulturnoj sceni. Vjerujem da će i ovogodišnje izdanje biti kvalitetna platforma za razmjenu ideja i stvaralaštva. Kultura predstavlja moćan alat za jačanje društvene kohezije, umjetnost nas povezuje i omogućava da kroz različite forme stvarlačkih izraza sagledamo svijet iz drugačijih perspektiva. Zato državna kulturna politika na svim nivoima odlučivanja mora biti usredsređena na podsticanje savremene umjetničke produkcije i ulaganje u programske aktivnosti poput onih koji se upravo predstavljaju na Gradu teatru,” kazao je Milatović. Naglasio je da Budva, kao jedan od najrazvijenijih gradova u Crnoj Gori, nema prostorne i tehničke mogućnosti za igranje predstava u zatvorenom, zbog čega JU Grad teatar održava programe samo tokom ljeta.

“Da bi prevazišli ovakve probleme i dugoročno razvijali kulturnu scenu, neophodna je održiva politika koja će osigurati kontinuirana ulaganja i obezbijediti nedostajuću, ali i poboljšati postojeću infrastrukturu, ulagati u tehničku modernizaciju i mudro razvijati kadrovske, produkcione i umjetničke kapacitete. Ne zaboravimo da je pravo pojedinca na kulturu definisano Ustavom Crne Gore, a obaveza države je da omogući što bolje uslove za rad institucija kulture i realizaciju umjetničkih programa.

Na samom kraju želio bih da čestitam svima koji su doprinijeli organizaciji ovogodišnjeg festivala, od uprave i  pokrovitelja do umjetničkih ansambala i tehničkog osoblja u želji da se Grad teatar unapređuje i razvija kao manifestacija visokih kulturnih i umjetničkih dometa koja će doprinositi promociji Crne Gore, ne samo kao turističke, već i kulturne destinacije,” zaključio je Milatović.

Nakon svečanog otvaranja, publika je s velikom pažnjom uživala u premijeri predstave “Nadpop Kojović”, koju JU “Grad teatar” realizuje u saradnji s Gradskim pozorištem iz Podgorice. Predstavu je režirala Vida Ognjenović, koja je i napisala tekst po motivima književnog opusa i života znamenitog Budvanina Antuna Kojovića.

“Ovo je matični ambijent ovoj predstavi i idejama, ali i sjećanju na čovjeka koji je upravo u ovoj crkvi preko puta služio cijelog svog života. Ovdje je ovoj predstavi i ishodište i mjesto boravka. Ja sam zadovoljna što sam naišla na ovaj motiv i poticaj gospođa koje vode Grad teatar. Srećna sam što mi je ukazano na takav jedan um iz 18. vijeka koji je stolovao u ovom malenom gradu, a koji je mislio i pisao kao da živi u Parizu,” istakla je rediteljka Ognjenović nakon izvođenja predstave koju je budvanska publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Predstava “Nadpop Kojović” je na festivalskom programu i 6. i 7. jula na sceni između crkava sa početkom u 21h. Pored Vide Ognjenović, koja potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine i Vladislava Kanington (Cunnington), scenografkinja, Marija Pupučevska, kostimografkinja, Damjan Jovičin, kompozitor, i Sonja Vukićević, koreografkinja. U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Vanja Jovićević, Lara Dragović, Mina Mićović, Itana Dragojević i Anđela Radović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − three =