Predstava “Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije”: Može li se oduprijeti mehanizmu istorije

 

Dramski program 36. festivala “Grad teatar” nastavljen je u subotu 23. jula na sceni između crkava, gdje je izvedena predstava „Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije“. Riječ je o produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, koje je prvi put gostovalo na festivalu.

Autorski projekat rediteljke Livije Pandur u prvi plan stavlja četiri lica Šekspirovog “Hamleta” kroz prizmu porodice i tragedije koja se događa kao rezultat pobune u jednom danu. Ova predstava se ne fokusira na Hamleta i njegova osjećanja, na šta smo navikli, već za glavnu okosnicu radnje uzima monarhiju i zločine koje su ljudi u njoj počinili. Ofelija, Gertruda, Klaudije i Hamlet kreću se svaki na svoj način, opiru se ili ne mehanizmu istorije, koji zahtijeva krvoproliće kao valutu za transformaciju u napredak. Predstava se bavi tom porodicom, njihovim intimnim odnosima, strahovima, opasnim vezama, posljedicama ubistava, borbom za vlast, borbom za prevlast (nad sobom i nad drugima).

Predstava je nastala kao adaptacija djela „Dan smrti u istoriji o Hamletu” Bernarda Mari Kolteza i “Hamleta” Vilijema Šekspira, koje su za scenu adaptirali dramaturg predstave Tibor Hrs Pandur i rediteljka Livija Pandur.

Pored njih autorski tim čine autor muzike i zvuka Žarko Dragojević i Irena Kraljić, koja je uz Liviju Pandur zadužena za scenografiju i kostime.

Nakon izvođenja predstave na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu, rediteljka Livija Pandur je kazala da je srećna što su imali priliku da na tom mjestu odigraju ovu, za nju jako značajnu predstavu.

“Ambijent je predivan, stalno sam gledala u zidine Starog grada i to je zapravo budvanski Elsinor koji nam je pružio fantastičnu scenografiju. Strašno me raduje da je publika ovdje u Budvi i na ovom festivalu vidjela ovu predstavu. Nadam se da će sličnih saradnji još biti jer me za ovaj festival vežu divna sjećanja na predstave koje smo ovdje odigrali od “100 minuta” na Citadeli, pa do “Kaligule” od Tomaža Pandura”, kazala je ona.

Paolo Tišljarić, direktor Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, kazao je da mu predstavlja veliku čast to što ovo pozorište prvi put u svojoj istoriju gostuje na festivalu “Grad teatar”.

“Ovo je jako značajan festival za cijeli region. Mislim da je posebno što smo došli sa predstavom Livije Pandur s obzirom na to da je njen pokojni brat Tomaž Pandur ostavio veliki utisak na budvansku publiku i ovo je prvo gostovanje od kad nas je on napustio. Za nas je vrlo emotivno, puno uspomena. Ujedno, ovo je i prvo ambijentalno prikazivanje ove predstave”, kazao je Tišljarić.

Marija Šegvić koja igra Ofeliju je kazala da je bilo zadovoljstvo igrati na ovoj sceni.

“Bilo je vrlo zahtjevno izvođenje, prvo na otvorenom. Obično igramo u pozorištu, u zatvorenom prostoru. Premijera je bila kraj februara ove godine, redovno je na repertoaru našeg matičnog pozorišta. Imali smo dosta gostovanja u prethodnom periodu. Nadam se da je publika zadovoljna”, kazala je.

Glumac Nikša Arčanin je istakao da je bilo sjajno raditi sa rediteljkom Livijom Pandur i da je zadovoljan reakcijom publike.

“Čini mi se da smo to svi prepoznali. Taj glas i energiju još više podignete kada igrate na otvorenom. Na gostovanjima je publika isto sjajno reagovala. Dobio sam ulogu, desila se sinergija s rediteljkom i kolegama. Nisam mislio da je to Hamlet, strah od takve uloge. Ovo je i drugačiji pristup. Sve vrijeme smo na sceni i iziskuje puno energije. S rediteljkom je bilo sjajno raditi i opet bih tako da to puno govori”, kazao je Arčanin.

U predstavi, pored Šegvić i Arčanina, igraju: Nikša Arčanin, Mirej Stanić i Zdeslav Čotić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 2 =