Predstava “Četvrta sestra”

 

 

09.07.2012.

GRAD TEATAR BUDVA

Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, Cetinje

Januš Glovacki

ČETVRTA SESTRA

Režija: Ana Vukotić

 

U poneđeljak, 9. jula, na sceni između crkava, na ovogodišnjem festivalu izvedena je posljednja predstava ciklusa mlade crnogorske rediteljke Ane Vukotić, „Četvrta sestra“, po tekstu Januša Glovackog. Predstava je rađena u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja.

 

 

Scenografija: Aleksandar Vukotić
Kostimografija: Sandra Dekanić
Muzika: Ivan Marović

 

 

Uloge:

Vjera: Dubravka Drakić
Katja: AnaVujošević
Tanja: Ana Vučković
General: Momo Pićurić
Babuška: Dragica Tomas
Kolja: Momčilo Otašević
Jurij Aleksejevič: Branimir Popović
Miša: Simo Trebješanin
Ivan Pavlovič Opjetrov: Mirko Vlahović
John Freeman: Miloš Pejović
Kostja: Dejan Ivanić
Stjopa: Nikola Perišić

 

O predstavi

U intervjuu datom Njujork tajmsu 2002 godine Glovacki je objasnio zbog čega je napisao ovaj i ovakav tekst: „Moja nova drama, ČETVRTA SESTRA, inspirisana je Čehovljevim komadom TRI SESTRE, ali ona nije ni fikcijski nastavak, ni nova verzija, ali ni pastiš Čehova. To je samo ironična aluzija na Čehovljevu dramu, koja ukazuje na nekoliko obeshrabrujućih koraka koje je svijet učinio od vremena kada ga je Čehov posmatrao. Osnovno ubjeđenje Čehovljevih likova bilo je da će, uprkos tome što je njihov sopstveni život ispunjen iskušenjima i patnjama, svijet njihove djece biti bolji. Čehovu je bilo lakše da gaji izvesne nade u budućnost na kraju devetnaestog vijeka, kada su pojmovi istine, časti, odanosti i ljubavi bili shvatani ozbiljno (ponekad suviše ozbiljno, pošto su se ruski oficiri tog vremena upuštali u dvoboje kada bi uvrijedili jedan drugog, ili pucali sebi u glavu kada bi naišli na odbijanje kod žena). Ali današnja Moskva ima veoma malo zajedničkog s onom Čehovljevom. Nema više “trojki”, a gotovo da i ne postoje uzvišeni snovi. U dvadeset prvom vijeku, peta supstanca, novac, trijumfuje nad četiri drevna elementa – vatrom, zemljom, vodom i vazduhom. Napisao sam ovu dramu iz očajanja – možda je zbog toga tako zabavna.“

 

 

Ana Vukotić rođena je 1977. godine u Podgorici. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (2004.) u klasi Profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić. U produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta režirala je: „The Beauty Queen“, Martina Makdone (2004.) i „Smrtni grijesi“ Feliksa Miterera (2006.) „Don Žuan“, Ž.B.P. Molijer (2010.) u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art. U produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski Dom režirala je komad „Četvrta sestra“ Januša Glovackog (2012). Sarađivala je sa mnogim značajnim rediteljima. Reditelj je i autor brojnih projekata vezanih za scenske umjetnosti. Predstava „The Beauty Queen“ dobila je nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu u cjelini na Međunarodnom festivalu „Slavija Fest 2005“ u Beogradu. Dobitnica je nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolju režiju, za predstavu „Smrtni grijesi“ u sezoni 2006 – 2007. Predstava „Smrtni Grijesi“ proglašena je najboljom na Prvom festivalu crnogorskog teatra (2007.). Na istom festivalu, predstava je dobila još tri nagrade – za najbolju žensku ulogu, za najbolju mušku ulogu i za ukupan vizuelni identitet.  Predstava „Don Žuan“, nagrađena je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Užice 2010. trima nagradama Ardalion, najbolja režija Ana Vukotić, najbolja muška uloga Dragan Mićanović i najbolja kostimografija Leo Kulaš. Radi kao saradnik prof. Veljku Radoviću na predmetu Moderna drama na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

 

 

Januš Glovacki, dramski pisac, romansijer, scenarista, pisac kratkih priča i eseja, autor je 8 predstava, 10 knjiga, 6 scenarija i 10 radio-drama. Četiri od njegovih filmskih skripti su izvedeni u Poljskoj, jedan je čak režirao Oskarovac Andžej Vajda. 1999. godine njegov scenario, “ Frizura “, na filmskom festivalu Nantaket osvojio je nagradu Tony Cox u konkurenciji za najbolji scenario.U decembru 1981. godine, Glovacki je prisustvovao otvaranju svoje predstave “ Pepeo “ u Kraljevskom Dvorskom Pozorištu u Londonu. Glovackov “ Lov na bubašvabe “, prvobitno je izveden na River Arts Repertory Company u Vudstoku, Njujork.  „Lov na bubašvabe“ je bio citiran od strane Američkog udruzenja pozorišnih kritičara kao izvanredan novi komad u 1986. godini. Cijela predstava je uključena u kolekciju Januš Glovackijevih predstava, objavljenoj u maju 1990. godine od strane Northwestern University Press. Glovackijeva predstava “Antigona u Njujorku“ je izvedena u Vašingtonu, a ujedno je jedna od najboljih i najpoznatijih produkcija „Grada teatra“. Godine 1993. „Time Magazine“ svrstao je u deset najboljih predstava godine. Predstava je prevedena na 20 jezika. Glovackijeva najnovija predstava “Četvrta sestra “ imala je svoju svjetsku premijeru u januaru 2000. godine u Varšavi, Poljska.

 

 

VIDEO ZAPIS DIJELA PREDSTAVE

 

Tekst u prilogu iz afiša Grad teatra.
Fotografija Januša Glovackog preuzeta sa njegovog zvaničnog sajta:  www.januszglowacki.com