Predstava “Brod za lutke”

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
 
02.07.2013.

GRAD TEATAR BUDVA

 

 

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

BROD ZA LUTKE

Režija: Ana Tomović

 

 

U utorak, 02. jula, na 27. festivalu „Grad teatar“, počeo je ciklus jedne od najboljih mladih rediteljki regiona, Ane Tomović. Prva predstava ovog ciklusa  „Brod za lutke“ izvedena je na sceni na Svetom Stefanu. Predstava je premijerno izvedena 2008. godine, a nastala je po tekstu Milene Marković, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

 

Brod za lutke - 1

Brod za lutke - 2

Brod za lutke - 3

 

Režija: Ana Tomović
Tekst: Milena Marković
Kompozitor: Darko Rundek
Scenograf:  Ljerka Hribar
Kostimograf:  Momirka Bailović
Dramaturzi: Vuk Ršumović i Svetislav Jovanov

 

Brod za lutke - 4

Brod za lutke - 5

Brod za lutke - 6

 

GLUMCI:

JASNA ĐURIČIĆ, DRAGINJA VOGANJAC, MILICA GRUJIČIĆ, RADOJE ČUPIĆ, NENAD PEĆINAR i RADOVAN VUJOVIĆ.

 

Brod za lutke - 7

Brod za lutke - 8

Brod za lutke - 9

 

O PREDSTAVI

„Prvo, bajke su jako okrutne. Zato što je život okrutan i one predstavljaju inicijaciju u svet odraslih. Može da bude i drugačije ali tragači moraju da prođu određene krvave rituale. Ti rituali znače da moraš da prođeš, okrvaviš stopala, moraš da znaš ili da pogodiš, moraš da imaš nekog ko će da ti pomogne da nađeš. Znači, gospodin Slučaj je vrlo važna stvar u bajkama, a taj gospodin više od svega izaziva strah i jezu. Nema božanskog u bajkama, samo čudesnog. Nekad čak ne pobede oni koji su na početku dobro pozicionirani, nego oni koji imaju čudo. Zato je u ovoj drami jedna umetnica. Ona poseduje čudo u sebi. Osim toga što je čudo, ona je čudovište. To, znači, nije bajka ili je jedna bajka koja je samu sebe pojela, samu sebe grize za rep na jednoj krvavoj vrtešci. Onda, bajke su prirodne. Fiziološke su, u njima su postojeće osnovne boje i ogoljeni odnosi. Senzualne su. Najbolje bajke nemaju pouku. Zato što ne služe za tešenje nego za jačanje i za uzbuđenje. I pripremaju za smrt. Jedino čudovišta i umetnici ostaju da žive, o njima se priča i priča, i plaše se ljudi.“

 

Brod za lutke - 10

Brod za lutke - 11

Brod za lutke - 12

 

Ana Tomović je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Režirala je predstave: ’’Creeps’’ Luca Hibnera (BDP), ’’Patka’’ Stele Fihili (Kraljevačko pozorište), ’’Halflajf’’ Filipa Vujoševića (Atelje 212), ’’Povratak Kazanove’’ po noveli Artura Šniclera (SNP), ’’Monogamija’’ Stele Fihili (Somborsko narodno pozoriste), autorski projekat ’’Trtmrtživotilismrt’’ (BELEF 2007), ’’Norway.Today’’ Igora Bauersime (BDP i Kruševačko pozorište), ’’Brod za lutke’’ Milene Marković (SNP), ’’Slučaj Vojcek – Hinkeman’’ po G. Bihneru i E. Toleru (Bitef teatar), ’’Ronalde, razumi me’’ Filipa Vujoševića (Narodno pozorište u Beogradu), ’’Romeo i Julija’’ (Pozorište Oberhausen, Nemačka), ’’Veštice’’ Roalda Dahla (Malo pozorište ’’Duško Radović’’). Dobitnica je nagrade za najbolju režiju na Joakimfestu 2005. godine za predstavu ’’Patka’’. Predstava ’’Brod za lutke’’ pobjednik je Sterijinog pozorja 2009. godine i učestvovala je na BITEF-u iste godine.

 

Brod za lutke - 13

Brod za lutke - 14

Brod za lutke - 15

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PREDSTAVE