Predstava “Aladinova čarobna lampa” obradovala mališane u Budvi


Igranjem predstave “Aladinova čarobna lampa“, koju je po tekstu Nikolasa Stjuarta Greja adaptirao Igor Bojović, a režirao Milan Karadžić, sinoć je na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu nastavljen dramski program 37. festivala Grada teatra.

Reditelj je, govoreći o predstavi, kazao da je Aladin jedna velika svjetska bajka, koja je igrana mnogo i često u svim pozorištima, a da su njemu za ovu verziju inspiracija bile Stara Podgorica, Sahat-kula i sjećanja.

Glumci Gradskog pozorišta iz Podgorice oživjeli su prepoznatljive likove iz poznate bajke. Kroz impresivne scene, bogate kostime i pažljivo osmišljenu scenografiju, publika je prebačena u tajanstveni Orijent, gdje je Aladin, hrabri mladić iz siromašnog kvarta, otkrio čarobnu lampu koja ispunjava tri želje. U ulozi Aladina, istakao se Lazar Đurđević, čija je interpretacija lika donijela energiju i šarm na pozornicu.

“Ja sam stvarno iznenađen kako su lijepe reakcije bile na kraju, ne zato što nismo imali dobre ranije već nisam znao kako će ljudi biti raspoloženi zbog ove vrućine. Međutim, baš su se pojavili u velikom broju, odlično su reagovali i jako mi je drago zbog toga”, kazao je Đurđević i istakao da je mnogo ljepše igrati predstavu na otvorenom pored mora, iako je veći izazov.

“Ovaj ambijent se jako lijepo uklopio. Dok smo igrali predstavu jako smo se zabavljali, bilo je mnogo duhovitih fora i stvari koje su nastajale tokom improvizacija. Nismo bili sigurni kako će djeca to prepoznati, ali za djecu se uglavnom režira s nekim podcjenjivanjem, što ovdje nije slučaj već im je Milan Karadžić pristupio kao što bi pristupio odraslima. Aladin kog sam ja gradio nije bio klasičan, nismo išli na prvu loptu iako smo gledali mnogo verzija Aladina tokom života.”

Aladinovu izabranicu, princezu Bedr-el-Badur tumači Lara Dragović koja je kazala da publika uvijek dobro reaguje na predstavu.

“Igrali smo predstavu u Pljevljima, Nikšiću i sada u Budvi. Najviše smo je igrali u Podgorici i publika stvarno divno reaguje. Meni je bilo veliko zadovoljstvo što sam na kastingu dobila ovu ulogu. Mislim da ne postoji djevojčica koja nije sanjala da bude poput princeze Bedr-al-Badur, poznatije kao Džasmin. Riječ je o razmaženoj princezi koja kroz ljubav sazrijeva i postaje zrela djevojka.”

Scenografiju za predstavu potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković,  muziku Leo Đokaj, a scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević. U predstavi pored Đurđevića i Dragović igraju: Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Maja Šarenac, Vukan Pejović, Stefan Vuković, Marija Đurić i Davor Dragojević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 − 1 =