Predrag Koraksić – Corax – Izložba karikatura “U nedostatku dokaza”

 

 
U srijedu 18. jula, nastavljen je likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe karikatura pod nazivom “U nedostatku dokaza”, Predraga Koraksića Koraksa. Izložbu je otvorio Voja Brajović.

 

Otvaranje izložbe

 

Predrag Koraksić Corax

 

Predrag Koraksić – Koraks je rođen u Čačku u učiteljskoj porodici. Posle rata živi u Zemunu gdje završava gimnaziju. Od 1953. studira arhitekturu na Beogradskom univerzitetu. Od sedmog  razreda gimnazije počinje da objavljuje karikature. Prvo u listu “JEŽ” a onda u listu “RAD”, gdje uskoro dobija stalno zaposlenje. Posle pet godina prelazi u “VEČERNJE NOVOSTI” gdje radi 25 godina. 1990. počinje u istom listu proces protiv njega zbog neslaganja sa uređivačkom politikom lista. Posle tri godine internog procesa dobija otkaz. Prelazi u list “VREME” gdje krajem 2005. prestaje da radi takođe zbog neslaganja sa uređivačkom politikom. Od 1988. radi za nekoliko nezavisnih listova : “Demokratija danas”, “Ekonomska politika” i “BORBA”. Ovi listovi, jedan za drugim prestaju da izlaze zbog represije režima. Osniva se “NAŠA BORBA” gdje radi od prvog broja svakodnevno. I ovaj list takođe zbog represije prestaje da izlazi. Od 1988. radi u listu “DANAS” koji opstaje, iako pod strahovitim pritiskom vlasti. U listu “DANAS” objavljuje svakodnevno aktuelnu karikaturu. Odnedavno sarađuje u nedeljniku NOVI MAGAZIN. Povremeno sarađuje u nekoliko svjetskih listova a poslednje vrijeme najčešće u magazinu “Courrier international” koji je u vlasništvu lista “MOND”. Dobio je veliki broj domaćih nagrada a takođe i nekoliko internacionalnih. Dobitnik je takođe i ordena “Vitez časti” kojim ga je odlikovala vlada Francuske republike.

 

Voja Brajović

 

U katalogu koji prati ovu izložbu, Stojan Cerović je između ostalog napisao o snazi i uticaju Koraksove karikatrure: “Ali, jedini sigurni način da Koraks nekoga ostavi na miru jeste da se taj kloni laganja, krađe, nasilja i gluposti. Kako Milošević nije uspostavio puni monopol i patentirao prava na takvo ponašanje, Koraksova nepotkupljiva olovka obradiće i živopisne karaktere opozicije. Jedna neoprezna izjava ponekad je dovoljna da uobliči crtež od kojeg bride obrazi. Koraks i dalje vreba. Igra je ili završena ili samo prekinuta. Lopovi su vratili ukradeno, ali žandari su uspeli da ih odbrane i zaštite. Naime, u domaćoj verziji oni se nalaze na istoj strani i zato ova igra ipak nije za decu. Dok se ne razdvoje i podele onako kako je jedino ispravno i prirodno, Koraks neće odustati.”

 

VIDEO ZAPIS SA OTVARANJA IZLOŽBE