Prčanj – Predstavljanje monografije “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha”


NVU Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, u saradnji sa Samostanskim kompleksom Sv. Nikole na Prčanju (Kotorska biskupija), u atrijumu ovog Samostana u petak, 8. jula, s početkom u 21h, priređuje predstavljanje monografije “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta” dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava. 

Na predstavljanju će govoriti autorka, dr Mirjana Blagojević, mr Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika monografije, kao i Jasmina Bajo, bibliotekarka, koja će biti u ulozi moderatorke programa. Ulaz je slobodan i svi zainteresvani su dobrodošli!

O KNJIZI 

Podsjećamo, izdavači monografije su izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i petrovačko Društvo “Bauo”. Prvo izdanje objavljeno je 2020, a zbog interesovanja stručne i šire javnosti, 2021. godine je doštampano drugo izdanje. 

Urednici drugog izdanja su Zorica Stablović Bulajić, izvršna direktorica izdavačke kuće HeraEdu, i mr Dušan Medin ispred Društva “Bauo”. Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju dr Mirjane Blagojević, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić, mentor. 

Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, ispisa na preko 600 strana, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjigi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla. 

Knjiga je dio biblioteke-edicije “Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva “Bauo”. Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 2 =